Hon är 133 cm lång och väger 31 kilo

SPORTBLADET

Flavia – en stor idrottare i en liten kropp

Foto: Flavia Saraiva.

RIO DE JANEIRO. Världens största idrottare är samlade i Rio de Janeiro.

Och sannolikt den minsta.

Gymnasten Flavia Saraiva är 133 centimeter lång och väger 31 kilo.

Simone Biles är gymnastikvärldens nya fixstjärna, men i Brasilien talas det mest om Flavia Saraiva. Det är så det stavas, framtidsnamnet.

– Jag är fortfarande samma person och ska se till att det förblir så. Det är mitt jobb att leverera bra resultat, och det är det jag vill göra, säger supertalangen.

Brasilien har, som gymnastiknation, aldrig tagit en OS-medalj, men det finns stora förhoppningar om att Flavia ska ändra på det. Hon hade bara Biles och Lauren Hernandez före sig i bom-kvalet och ska utmana dem på nytt i söndagens final.

Fem världscupsegrar

Med sina 16 år är hon yngst i den brasilianska truppen, och sett till kroppsstorleken överlägset minst. I den där lilla kroppen ryms det ändå en stor idrottare, och Flavia Saraiva har bevisat det gång på gång. Hon dominerade ungdoms-OS 2014 och har sedan seniordebuten vunnit fem världscuptävlingar i bom och fristående.

Hypolito står för rutinen

Flavia inledde OS med att hjälpa Brasilien till final i lagmångkampen, där värdnationen blev åttonde och sista lag. I landslaget har hon sällskap av Jade Barbosa, 25,  Rebeca Andrade, 17, Lorrane Oliveira, 18, och en 31-åring som 2001 tog VM-silver i fristående.

– Det är underbart att vara omgiven av veteraner som Daniele Hypolito. De har mycket erfarenhet och hjälper till med allt, säger Flavia Saraiva.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

Gymnastik