Hjälten: Jag hade bra kräm i benen

1 av 3
SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. Brasilien slog fem straffar, Hedvig Lindahl läste alla fem rätt.

Efter "Rio-Hedvigs" uppvisning på Maracana går det inte att dela ut annat än .

– Jag hade stort självförtroende inför straffarna, säger Hedvig Lindahl.

När semifinalen går till straffar är Hedvig Lindahl lugn. Hon har slagit ryggen i stolpen under förlängningen, men smärtan är under kontroll.

Med sig till målet tar hon en lapp som bygger på 25 filmklipp som videoanalytikern Andreas Janmyr kommit över. Utifrån dem anges hur de brasilianska skyttarna brukar skjuta.

Med fusklappen i bakhuvudet läser Hedvig Lindahl de fyra första skyttarna rätt men räddar ändå bara en. När Andressinha kliver fram har den svenska målvakten bara ett tidigare klipp att utgå ifrån. Den gången sköt den unga brasilianskan lågt till vänster.

”Bra kräm i benen”

Hedvig väntar ut skytten och kastar sig sedan exakt mot samma ställe. Hon får båda händerna på bollen i vad som blir den avgörande räddningen eftersom Lisa Dahlkvist sätter sin straff.

Efter insatsen ger Sportbladet högsta betyg, fem plus till Lindahl.

– Vi hade gått igenom straffarna igen och jag visste var alla skulle slå dem den här gången också. Trots att jag var rätt trött så kände jag att jag ändå hade rätt bra kräm i benen, säger hon.

Jag har nog nästan aldrig sett dig med ett sådan här självförtroende?

– Jag tror bara att jag är så som människa just nu, lugn. Jag har varit med om så mycket. De värsta sakerna har egentligen redan hänt mig i det här fotbollslivet. Plus att jag har andra värden i livet som jag kanske värdesätter högre än fotboll numera. Då behöver man inte spela rädd.

Vad säger du om Tyskland som finalmotståndare?

– Det blir bra vem det än blir. Nu på slutet har vi pratat mer om oss än om motståndarna, bara ändrat smådetaljer. Vi tänker på oss.

Hur gör ni nu för att inte vara nöjda?

– Faktiskt kände jag att det här glädjeruset var mer efter USA. Nu kände jag bara direkt att "japp, nu är det guldet som gäller". Vi är glada såklart men jag kände direkt att det var annorlunda, det är guldet vi ska åt. Det är guldet vi ska ha!

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM