Löfven: Då tänkte man bara "hallå!?"

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsministern gratulerade OS-medaljörerna

Han kunde inte närvara vid hyllningarna i Kungsträdgården.

Men strax efteråt fick Stefan Löfven chansen att hälsa på de svenska OS-medaljörerna.

– Sjöström var den som visade vägen, säger statsministern till Sportbladet.

Trots trist sensommarväder med konstant regn var det tusentals blågula supportrar som dök upp i Kungsträdgården i centrala Stockholm för att fira de svenskla OS-medaljörerna.

En som på grund av andra åtaganden inte kunde närvara var statsministern Stefan Löfven.

I stället fick han möjlighet att hälsa på de olympiska hjältarna ett par timmar senare i närliggande Volvo Showroom där idrottarna fick mingla och ta igen sig med ett glas champagne.

– Det var jättekul att få gratulera och de förtjänar all uppmärksamhet naturligtvis. Det är de som ska ha uppskattning för sina fantastiska insatser, säger Stefan Löfven.

Underhölls av Sjöströms lillebror

Statsministern vandrade genom lokalerna och hälsade i tur och ordning på alla närvarande medaljörer, det vill säga Peder Fredricson, Sarah Sjöström, Jenny Fransson, Sofia Mattsson, Marcus Svensson och fotbollslandslaget.

Roligast verkade han ha när han morsade på Sarah Sjöströms nioårige lillebror Linus som stolt visade upp att han kunde bära alla tre av syrrans medaljer runt halsen samtidigt.

Just Sarah Sjöström var också den som gjorde starkast intryck på Löfven.

– Jag tycker att det var kul att Sarah kunde ta guldet, det kändes väldigt bra. Jag tror också att det betydde mycket för hela truppen, att hon kunde visa vägen.

"Det var magiskt"

Han blev dock full av beundran även efter att fotbollslanslaget slog ut värdnationen Brasilien i semifinal.

– När de vann straffarna en andra gång – det var magiskt måste jag säga. Det är ett minne som kommer att sitta i länge, säger Löfven och tillägger:

– Att de klarade det en gång till, då tänkte man bara ”hallå!?”. Det var starkt, för det är mycket press. Det är mental press det handlar om och så gör de om det en gång till. Att slå ut både USA och Brasilien var mycket, mycket bra gjort.

Hur mycket har du hunnit ta del av OS?

– Jag har tittat när jag kunnat. Tidsskillnaden gör det svårt att sitta uppe och se allt, men jag har tittat på fotbollsmatcherna och någon handbollsmatch också. Men sen sitter man ändå i efterhand och ser sammandrag och även om man vet då hur det går så ställer man sig upp och skriker för att man blir sa glad.

– Tyvärr hade jag andra åtaganden tidigare i dag. Men det var kul att jag kunde passa på att komma in här i stället och morsa på alla, säger Stefan Löfven.

Publicerad: