Svenskt VM-brons i Strömstad

SPORTBLADET

Det blev guld för Norge och brons för Sverige i herrstafetten på orienterings-VM i Strömstad.

Norrmännen var i ledning från den andra kontrollen på den första sträckan och vann till slut med 1.54 före tvåan Schweiz.

Trots en miserabel start av stafetten kunde Sveriges lag med Fredrik Bakkman, Gustav Bergman och William Lind ta tredjeplatsen, slagna med 4.39 av norrmännen.

– Med tanke på starten känns det jättebra att få med sig ett brons härifrån, säger avslutaren William Lind.

Öppnade svagt

Sveriges startman Fredrik Bakkman hade en helsvart dag och tappade över tre minuter när han letade efter den andra kontrollen.

– Otroligt tråkigt. Hade katastrofala tankar där ute, säger Bakkman, som låg på 28:e plats vid den andra kontrollen och växlade som nia efter startsträckan.

– Jag föll och slog sönder kompassen. Blev stressad och kom till fel kontroll. Trodde att jag låg fem-sex minuter efter men som tur var var det inte riktigt så mycket. Det var bara att kriga vidare resten av banan, säger Bakkman, som efter sin jättemiss sprang i stort sett jämnt med täten.

Sveriges andrasträckslöpare Gustav Bergman gjorde sedan ett kanonlopp och växlade ut till William Lind som femma. På slutsträckan gick Lind ifrån Finland och Storbritannien till tredjeplatsen.

– Brydde mig inte om dem. Tänkte bara på att fokusera på mig och min prestation, säger Lind, som två VM i rad har varit uttagen i det svenska laget men som vid de stafetterna stoppats av sjukdom och skador.

Medalj i debuten

Nu fick han ett brons i VM-debuten.

– Det är klart att vi drömt om något ännu finare men nu känns det fantastiskt roligt att få göra det här med Fredrik och Gustav. Samtidigt ska vi komma ihåg att det lika gärna kunnat vara tre andra i laget – vi har sådan bredd i Sverige.

Några tröstande ord till den olycklige startmannen Fredrik Bakkman hade han också:

– Tycker det var otroligt imponerande av Fredrik att vända det läget han hamnade i och springa så bra på slutet. Rena mardrömmen att göra en sådan miss i början på ett hemma-VM, säger Lind.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM