Efter alla återbud – Ericson hoppfull

avFredrik Jönsson

”Vi är som lejon, jäkligt hungriga”

1 av 5 | Foto: PONTUS ORRE
Håkan Ericson på plats i Rio.

Rio de Janeiro. Massor med återbud och motgångar på vägen till Brasilien.

Men förbundskapten Håkan Ericson är inte orolig – han är hoppfull.

– Det här gänget vill något tillsammans, det här gänget vill vinna, säger han.

I mitten av juli - trots 52 nej från olika klubbar runt om i världen – presenterade förbundskapten Håkan Ericson OS-truppen till fotbollsturneringen.

Föga förvånande har han fått avhopp i truppen sedan dess, både Ali Suljic och Jordan Larsson har försvunnit.

Men på tisdagskvällen landade ledarna och truppen – förutom jokern Valmir Berisha.

– Vi har inte fått ett flyg för honom förrän torsdag, men han är överlycklig, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Varför Berisha?

– Han är klubblös, det var en anledning till att vi fick loss honom. Men det är även en duktig fotbollsspelare och en målskytt. Sedan har han ju saknat ganska mycket speltid de senaste åren, så i den aspekten var han inte aktuell till en början. Men med de forwardsavhoppen vi har haft, Jordan i ett sent läge, så har vi haft Valmir på lut.

Trots alla återbuden är Ericson hoppfull.

”De är redan i gång med tugg”

– Det här gänget vill något tillsammans, det här gänget vill vinna. De tycker det är fantastiskt roligt att vara här. Det känns enormt inspirerande och det ger energi, säger förbundskaptenen och tillägger:

– De är redan igång med tugg, garv och gliringar. Så det kommer bli jätteskoj.

OS-platsen till Rio de Janeiro grejade Sverige i fjol i U21-EM i Tjeckien, där det till slut blev guld. Då var Sverige välorganiserat och hade fokus på försvarsspelet.

– I EM pratade vi om att springa mest. Här kanske vi ska ha en annan strategi, försöka passa bollen väldigt mycket i stället. Och på så vis kanske kunna styra en del annat i matchbilden, och för att få vila med bollen en del. Sedan håller vi på att fundera på vilken uppställning vi ska ha, vi har inte så många forwards att tillgå, så vi måste vara smarta där, säger Ericson.

– Vi kommer att känna på hur det känns när vi kommer fram till Manaus. Då ser vi hur aggressiva och intensiva vi måste vara i vårt försvarsspel, där måste vi spela klokt.

Fruktar hettan i Manaus

Den sista gruppspelsmatchen spelas mot Japan i Salvador. Men gruppspelet börjar som sagt i Manaus i Brasiliens fuktdrypande regnskog. Där spelar Sverige mot Colombia och Nigeria.

– Självklart är motståndarna våra tuffaste uppgifter i OS, men också hettan i Manaus. Japan har förberett sig väldigt noggrant och Nigeria är ofta starka i den här typen av ungdomsturneringar. Vi har sett många matcher på video, men efter de första 15 minuterna så vet vi hur bra de är, säger han.

Amazonas regnskog innehåller en hel del djur. Vilket djur skulle du jämföra det här laget med?

– Jag skulle säga ett lejon. Jäkligt hungriga, men även luriga och smart, de väntar in rätt läge.