Attacken: ’Pekar ut oss som narkomaner’

SPORTBLADET

Ryske tränaren: ”Kommer tro att salt är dopningtabletter”

Foto: AP
Jevgenij Trefilov är känd för sitt temperament.

Det ryska handbollslandslaget har ännu inte fått klartecken för OS.

Nu rasar damernas förbundskapten Jevgenij Trefilov.

– De försöker smutsa ner oss och försöker skapa ett intryck av att vi är ett gäng narkomaner, säger Trefilov.

Det ryska damlandslaget i handboll är en av de stora medaljkandidaterna vid sommarens OS i Rio de Janeiro.

Om de nu får vara med.

Med bara åtta dagar kvar till att Ryssland, som är i samma grupp som Sverige, ska spela OS-premiär mot Sydkorea vet inte landslaget om de får vara med ännu.

– Det här är det svåraste jag varit med om. Det är press på Ryssland överallt nu. Många i västvärlden gillar inte att vår president Vladimir Putin inte dansar efter deras pipa, säger förbundskaptenen Jevgenij Trefilov i en intervju med ryska handbollsförbundet.

”Kommer tro att salt är dopning”

Internationella handbollsförbundet har velat kunna säkerhetsställa att inga ryska spelare är dopade innan man ger klartecken vilket gör att beslutet dröjer.

Och enligt Trefilov kommer allt dröjsmål skapa ännu större osäkerhet.

– Vi dopningstestas hela tiden. De försöker bara smutsa ned oss och försöker skapa ett intryck av att vi är ett gäng narkomaner. Jag har aldrig i mitt liv använt dopning och alltid varit emot det, säger Trefilov och fortsätter:

– I OS-byn kommer vi inte heller välkomnas på ett bra sätt. De kommer inte säga ”välkommen” och går vi runt med saltkar i matsalen kommer folk tro att det är burkar med tabletter, dundrar den ryske förbundskaptenen.

”Alla spelare röker”

Trefilov, som är känd för sitt heta temperament, poängterar att ingen av hans spelare åkt för dopning, men ändå är det enda samtalsämnet kring hans landslag just nu.

– Alla bara tjatar om dopningen. Vi spelade en turnering i Nederländerna och en norsk tv-kanal började omedelbart att plåga mig med frågor om detta ämne. Jag frågade dem: Varför pratar du inte om det nederländska landslaget där alla spelare röker efter matchen?

Ryssland och Sverige möts i den andra gruppspelsomgången den 8 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll

Sommar-OS