”Det är jobbigt med folk som ska tycka”

SPORTBLADET

Kalla om avhoppet: Dumt att inte vara lojal

SAXNÄS/STOCKHOLM. Charlotte Kallas val att lämna det svenska landslaget har väckt reaktioner.

På en presskonferens på måndagen svarade 28-åringen på kritiken och berättade om det tuffa beslutet.

– Jag tycker det är jobbigt med folk som ska tycka och tänka saker, säger Kalla.

Charlotte Kalla väljer inför kommande VM-säsong att lämna det svenska landslaget och träna på egen hand. 28-åringen kommer fortfarande tävla för Sverige men förbereda sig inför loppen tillsammans med personlige tränaren Magnus Ingesson.

Nu utvecklar skidstjärnan varför.

– Bakgrunden är att jag haft Magnus som tränare sedan 2008 då Magnus var förbundskapten i landslaget. Vi hade ett nära samarbete där vi träffades på läger och träningar. Det kändes som min karriär tog fart, säger Kalla och fortsätter:

– 2010 steg Magnus av som förbundskapten. Jag bodde i Östersund sen i Sundsvall. Det har varit 50-60 mil emellan. Det har varit en utmaning att hitta tid att träffas. Jag tror verkligen på att ha en närvarande tränare och inte bara höras på telefon och sms. Vi har försökt att hitta lite olika lösningar genom åren. Det har inte känts som att det blivit optimalt.

”Beredd att ta ansvar”

Omständigheter som nu gjort att Kalla valt att satsa fullt ut på ett eget team tillsammans med Ingesson.

– Längtan att göra det jag älskar fullt ut har vuxit. Jag är också beredd att ta ansvar för det fullt ut. För att vara ärlig mot mig själv, och vara lojal mot det jag tror på. Det har varit ett svårt beslut, men det är skönt när det är fattat.

– Det blir inte så stor skillnad, jag kommer att träna och åka på läger men med Magnus med. Det jobbiga och det jag trivs väldigt bra med är mina kompisar. Att säga nej till mina kompisar. Det är inte det sociala på ett träningspass. Det är allt man delar tillsammans på ett år. Mycket snack, gråt, diskussioner och drömmar. Det var det svåra.

”Dumt att inte vara lojal”

Kallas beslut har fått kritik från norskt håll där sportchefen Vidar Löfshus tror att upplägget kommer skada både 28-åringen själv och det svenska landslaget.

– Det är där det starka laget skapas. Sammanhållningen, lagandan... Och ja, enligt mig är det starka träningsgrupper som skapar framgång, sa Löfshus till Expressen.

Kritik Kalla inte delar.

– Jag kommer inte bara vara ensam när jag tränar. Men visst är det värdefullt att få testa sig mot andra. Men alla träningspass i höst kommer jag inte köra ensam.

Norges Vidar Löfshus var kritisk, hur tänker du kring det?

– Jag är inställd på att dra på mig landslagsdräkten och vara så bra att jag får prestera där.

– Jag tycker det är jobbigt med folk som ska tycka och tänka saker. Men det är en ganska enkel lösning att inte söka upp där det tycks och tänks. Det jobbigaste hade varit om jag i framtiden tänkt, ”varför vågade jag inte?” Om jag har en stark och tydlig... Om jag tror på något, då vore det dumt mot mig själv att inte vara lojal mot min egen uppfattning.

Vad händer om det går åt helvete?

– Det kommer inte gå åt helvete... Det är inga stora förändringar.

ARTIKELN HANDLAR OM