"Hoppas att få se henne nästa helg"

Publicerad:

SPORTBLADET

Björgen och Randalls stöd till Kalla efter hjärtproblemen - skrämmande känsla

Foto: TT

LILLEHAMMER. Nu sluter skidvärlden upp bakom Charlotte Kalla.

Norska stjärnan Marit Björgen, som själv drabbades av hjärtflimmer 2012, hoppas att Charlotte Kalla snart är tillbaka.

– Jag hoppas att jag kan få träffa henne nästa helg, säger Marit Björgen till Sportbladet. 

Redan efter loppet i Ruka förra helgen förstod kollegorna och konkurrenterna att allt inte stod rätt till med Charlotte Kalla.

Den norska stjärnan Marit Björgen, som vann milloppet var mer än fyra minuter före svenskan, i mål. Hon har tagit del av beskedet, att Charlotte Kalla drabbades av förmaksflimmer, berättar hon för Sportbladet efter torsdagens träning på skidstadion i Lillehammer.

– Jo, jag hörde att det var hjärtflimmer. Jag pratade med Charlotte efter loppet och då trodde hon att det kanske handlade om det, säger Marit Björgen.

Du har själv haft det under ett träningspass?

– Jag hade det en gång 2012, då åkte jag inte på Tour de Ski, säger Marit Björgen.

Hon påpekar vikten av Charlotte Kalla blivit ordentligt utredd, omfattande undersökningar genomfördes under tisdag och onsdag i Stockholm.

– Det är skönt att hon har fått veta vad det var för något. Det är en trygghet för henne att hon blivit ordentligt utredd. Det är viktigt.

Var du rädd när du skulle tillbaka?

– Egentligen inte. Jag fick en säkerhet på att allt var bra. Jag var tillbaka första helgen efter Tour de Ski, säger Marit Björgen.

Hennes comeback, 10 km klassisk stil i La Clusaz,  blev lyckad.

– Jag vann mitt första skidrace när jag kom tillbaka, det kan Charlotte också göra..., säger Marit Björgen med ett varmt leende.

Kollegorna i världscupen hoppas på en snabb återkomst av Charlotte Kalla och de lider med den svenska stjärnan.

– Å, jag hoppas att hon mår bra. Jag önskar verkligen henne det bästa!, säger amerikanska Jessica Diggins och påpekar:

–  Jag hoppas att hon snart är tillbaka och tävlar mot oss igen. Hon är en del av världscupen och en väldigt fin person. Det här var skrämmande att höra.  Det är en person som man verkligen känner för, som man hoppas att det ska gå bra för.

Hennes kollega Kikkan Randall håller med:

– Allting som handlar om hjärtat är lite skrämmande. Jag hoppas att de fått veta vad det är så hon kan vara trygg. Det är klart att vi gärna ser att Charlotte Kalla är med och konkurrerar längst fram i fältet, så jag hoppas att hon hämtar sig snabbt och snart är tillbaka, säger Kikkan Randall som också hon har haft en period med rusande puls.

– Jag har själv haft lite problem tidigare. Jag fick en blodpropp i mitt ena ben och när jag skulle tillbaka och pressade mig hårt hade jag en period då min hjärtrytm var väldigt hög. Det kollade upp det och det var inget.

Hon vet vad Charlotte Kalla gick igenom under loppet i Ruka då pulsen låg skyhögt och mjölksyran slog till tidigt.

– Det är en skrämmande känsla. Du jobbar hårt, försöker jobbar hårdare men kan knappt andas, säger Kikkan Randall.

Publicerad:

LÄS VIDARE