”Jag är förbannad – det är brutalt dåligt”

avFredrik Jönsson

Foto: TT/Bildbyrån
Thomas Johansson och Fredrik Rosengren är inte nöjda med nomineringarna till Idrottsgalan 2016

Magnus Norman utsågs till årets tränare på ATP-touren.

Men tennistränaren är inte nominerad i kategorin årets ledare på Idrottsgalan.

Det får tennisprofiler att reagera starkt.

– Det har varit så i alla år, så man är inte förvånad. Däremot är man förbannad, säger förbundskapten Fredrik Rosengren.

De svenska tennistränarna har haft ett fint år. Både Mikael Tillström (Gael Monfils) och Magnus Norman (Stan Wawrinka) var nominerade till ATP:s pris som årets tränare 2016.

ATP:s jury gav Norman priset.

”Norman har tagit Warinka tillbaka till topp tre på ATP-rankningen”, skrev ATP-juryn i nomineringen.

Men den prestationen räckte inte till för att Norman skulle bli nominerade till årets ledare på Idrottsgalan. Jury har i stället nominerat fotbollstränarna Lars Lagerbäck och Pia Sundhage, Henrik Stensons mentale coach Torsten Hansson och Håkan Carlsson, förbundskapten för orienteringslandslaget.

Tycker att juryn ska få Bragdguldet

Före detta tennisproffset Thomas Johansson har uttryckt sitt missnöje på Twitter.

”Tycker att Idrottsgalans jury ska få både Bragdguldet och Jerringpriset för att undgå att inte nominera @normansweden till årets ledare”, skriver Johansson.

Förbundskapten Fredrik Rosengren är också besviken.

– Vi är lite partiska givetvis. Men samtidigt har det ju varit så här för tennisen i alla år. Vi har ju inte ens varit inbjudna när vi var som bäst. Thomas Johansson vann Grand Slam och var inte inbjuden, Norman var tvåa i världen och var inte inbjuden. På så vis är man inte förvånad – däremot är man förbannad. Blir man vald till årets coach i en världssport som tennis av ATP, spelarna och coacherna – och sen är man inte nominerad på hemmaplan som en av årets ledare. Det är brutalt dåligt, säger Rosengren.

Vem skulle du vilja byta ut?

– Det är ju precis det, allt ska ställas mot något annat. Det är en fantastisk prestation av Pia att leda damlandslaget till ett OS-silver. Det är en fantastiskt bra gjort av Lars Lagerbäck att Island gick så långt, och så vidare. Det är oerhörda prestationer av alla nominerade. Samtidigt kan man tycka att en sådan coach som Carl Jenner borde vara med. Men nu måste de nominera fyra stycken.

– Det är bara otroligt synd, det är klart jag blir besviken.

”Inte funnits på kartan”

Varför tror du det blir så här?

– I de folkkära sporterna, när Sverige är bra på någonting, blir det fokus på det. Under några år var det bara friidrott och skidåkningen, bara de som satt på galorna. Hur lång tid tog det inte innan Annika Sörenstam ens blev nominerad?

– Det Lagerbäck gör går ju hem i stugorna. Norman å andra sidan coachar inte en svensk spelare, han coachar inte en världsetta. Men man borde varit mer förbaskad förr då, man undrade ju vad det var frågan om när Johansson vann en Grand Slam och inte ens var inbjuden till galan? Det har inte ens funnits ett tennisbord. Det har suttit lite halvavdankade friidrottare längst fram. Alltså nu pratar jag inte om de stora namnen inom friidrotten, de har varit fantastiskt duktiga.

”Det är jävligt tråkigt”

Även om Rosengren är besviken vill han betona att han inte missunnar någon annan ledare att vara nominerad.

– Det handlar inte om att slå på någon annan, alla ledare har gjort fantastiska prestationer. Det är mer att man frågar sig: undra vad vi behöver göra för att komma med på Idrottsgalan? Det är inte bittert, det är bara ett konstaterande, haha. Jag är ledsen för tennisens skull.

Thomas Johansson och Simon Aspelin fick pris som årets lag på Idrottsgalan 2009.

ARTIKELN HANDLAR OM