Johaug stänger inte av sig själv

avMartin Tolén

Beskedet – kan tävla: ”Kan inte klandras för något”

1 av 2

Therese Johaug stänger inte av sig själv.

Därmed kan hon komma att tävla i världscupen om en dryg månad.

– Johaugs ställning i frågan är att hon fortfarande inte kan klandras för något, säger skidstjärnans advokat Christian B. Hjort.

Therese Johaug, 28, åkte fast i ett dopningstest för substansen clostebol.

Men den norska skidstjärnan är inte avstängd under pågående utredning och en fördröjd process skulle kunna innebära att norskan får tävla när världscupen startar om en dryg månad.

– En utövare kan stänga av sig själv frivilligt eller så kan Påtalenämnden göra det, men det sker då först när den inledande utredningen är klar, sa Halvor H Byfuglien, kommunikationschef på Antidopning Norge, till Sportbladet i går.

Beskedet: Stängs inte av

Och nu kommer Johaugs besked.

Hon stänger inte av sig själv under den pågående utredningen.

I stället är hon alltså fri att träna och tävla fram till det att utredningen är klar – vilket kan ta upp mot sex veckor.

Therese Johaugs ställning i frågan är att hon fortfarande inte kan klandras för något och ett accepterande av en avstängning innebär även ett accepterande av hennes skuld, så därför är det inte aktuellt att acceptera en frivillig avstängning, säger skidstjärnans advokat Christian B. Hjort enligt NRK.

Kan stängas av två månader

Världscupen har premiär i slutet av november i finska Ruka.

Advokten säger dock att Johaug är beredd att ompröva sitt beslut om Antidopning Norges process drar ut allt för länge på tiden.

– Inga slutgiltiga beslut kan tas i sådana här fall eftersom man alltid måste ta hänsyn till hur saker utvecklar sig. Men det här är utgångspunkten, säger advokaten.

När Antidopning Norge gjort klart sin utredning kan Påtalenämnden besluta att stänga av skidstjärnan tillfälligt, men då endast två månader i taget.

– Man måste vara förberedd på de möjligheter som reglerna säger, det är klart. Men från Therese Johaugs sida är det av oerhört viktigt att få ett slutgiltigt beslut på det här så fort som möjligt, säger Hjort.

 PLUS:  Idrottens mörka baksida

ARTIKELN HANDLAR OM

USA-valet

Dopning