Silver-Emma: vattnet blir varmt som te...

Brännhet temperatur när Johansson avslutar karriären

Emma Johansson
Emma Johansson

Karriärens sista VM-lopp blir livets varmaste.

Emma Johansson, 33, tackar för sig med ett nästan fyra timmars lopp i 40-gradig ökenhetta.

– Vi startar med frysta flaskor men det tar inte mer än 20 minuter så är vattnet varmt som te, säger hon.

Två OS-silver och fem VM-medaljer. Tolv år som landsvägscyklist på högsta nivån. Och till slut återstår bara en sista ansträngning.

Till nästa säsong ska Emma Johansson göra vad som faller henne in, kanske testa cykelcross, så lördagens linjelopp i VM i Qatar blir hennes sista insats som landsvägscyklist.

Dags för ett känslosamt avsked? Tårar?

– Nej, nej, nej! Det här har växt fram och jag har haft det så bra. Jag ska avsluta med flaggan i topp och ha roligt och njuta av det sista VM-loppet med tjejerna. Jag känner inget vemod alls, säger Emma Johansson från hotellet i Doha.

Noll koll på medaljskörden

Emilia Fahlin, Sara Mustonen och Sara Penton kommer också till start. För Emma Johansson är det mer relevant att prata om kvartettens taktik än att rikta ljus mot sin avskedsföreställning.

– Gänget är taggat och peppat. Banan passar alla och för första gången i ett stort mästerskap har vi flera kort att spela. På OS blev det hundra procent kört för mig, nu har vi flera möligheter, säger Emma Johansson.

Du har fem VM-medaljer hittills och...

– ... har jag?

Ja.

– Okej. Du kan säga vad som helst till mig, jag har ingen aning. Jag vet att jag har två OS-silver och inget VM-guld.

Har du chans att avsluta karriären med VM-guld?

– Det här är sista chansen och jag är inte favorit, men visst finns chansen på guld.

Den 134 kilometer långa banan ringlar mestadels runt Pearl Qatar, en konstgjord ö som kostat 20 miljarder kronor att smälla upp ute i vattnet. Egentligen är det för få utmanande backar för att passa en klättrare som Emma Johansson, men å andra sidan finns andra omständigheter som kan bli utslagsgivande.

43 grader varmt på träning

Johansson suckar när hon berättar om gårdagens långpass.

– Det är jättevarmt. I går när jag kollade ner på cykeldatorn stod det 43 grader med två timmar kvar av träningen, säger hon.

Hon tänker efter ett tag, men tror sig inte ha tävlat i sådan hetta förut. Ökenvärmen kommer att bli påfrestande.

– Det är lika för alla, men du känner att kroppen inte fungerar som du är van vid, säger Emma Johansson.

Hur står ni ut i temperaturen?

– Vi dricker så mycket vi kan för att komma uppvätskade och ha alla nivåer på topp. Vi lägger ispåsar bak på ryggen för att hålla kylan så gott det går. Och vi startar med frysta flaskor men det tar inte mer än 20 minuter så är vattnet varmt som te. Det är otäckt att dricka så varmt vatten.

Är det bara att kasta vattnet när det blivit så varmt och försöka få tag på nytt?

– Nej. Det finns visserligen langning hela tiden, från bil och olika stationer eftersom vädret är så extremt. Men risken finns att man missar eftersom vi kör så fort.

Så du tar dig igenom ditt sista VM-lopp genom att dricka rena tevattnet?

– Ja. Ofta är det bättre att dricka varmt vatten så behöver du inte använda någon energi för att hetta upp det till kroppstemperatur. Men det är obehagligt.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.