"Ingen ska behöva gå igenom vad jag fick"

Cas förkortar straffet för ryskan

Internationella tennisförbundet stängde av Maria Sjarapova i två år efter att ha brukat meldonium.

Nu förkortar skiljedomstolen Cas avstängningen till 15 månader.

– Jag räknar dagarna tills jag kan vara tillbaka, skriver den ryska tennisstjärnan som är fri att tävla igen i april nästa år.

Det var i mars som nyheten kom om att den ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova åkt fast i ett dopningstest.

29-åringen hade fortsatt använda sig av preparatet meldonium som sedan årsskiftet är förbjudet. Ryskan förklarade att hon använt sig av substansen i tio års tid av hälsoskäl, men helt enkelt missat informationen om att meldonium blivit dopningsklassat.

– Jag visste inte att det blivit förbjudet. Jag fick ett mejl från Wada den 22 december om förändringarna på listan men jag klickade inte på den länken, sa den tidigare världsettan som vunnit alla fyra Grand Slam-turneringar.

Straffet mildras

Internationella tennisförbundet (ITF) valde i juni att stänga av Sjarapova i två år, ett beslut som ryskan överklagade till den internationella skiljedomstolen Cas.

Förhoppningen var att hinna bli friad innan OS i Rio, men Cas krävde mer tid på sig för att förbereda ärendet.

Först i dag kom ett nytt besked – och det blev ett förmildrande sådant.

Cas har beslutat att förkorta Sjarapovas avstängning, som inleddes den 26 januari, till 15 månader, vilket innebär att hon kan vara tillbaka på touren i april nästa år.

"Panelen har kommit fram till att Ms Sjarapova har begått ett 'antidopnings-regelbrott' och eftersom det var utan 'betydande fel' är en minskning till 15 månader lämpligt", skriver Cas bland annat i sitt beslut.

"Något jag älskar togs ifrån mig"

Facebook har Maria Sjarapova kommenterat beslutet om att förkorta avstängningen.

– På så många sätt har jag känt att något jag älskar har tagits ifrån mig och det kommer kännas riktigt bra att komma tillbaka. Tennis är min passion och jag har verkligen saknat den. Jag räknar dagarna tills jag kan vara tillbaka på banan, skriver hon och fortsätter:

– Nu när processen är över hoppas jag att ITF och andra stora antidopningsinstanser kan studera vad andra federationer har beslutat så att ingen annan tennisspelare kommer behöva gå igenom vad jag fick göra.

Nära 200 meldoniumfall har framkommit sedan preparatet blev dopningsklassat. Bland dessa fanns bland andra svenska Abeba Aregawi och ryska simmaren Julia Jefimova som båda har fått sina avstängningar hävda.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.