Island utslagna i Lagerbäcks sista match

1 av 3
SPORTBLADET

PARIS. Först sammanfattade Lars Lagerbäck hela Islands succé-EM i en, enda mening:

– Jag har uppskattat varenda minut – förutom de första 45 mot Frankrike.

Sedan öppnade han för att fortsätta som tränare på högsta, internationella nivå – om rätt erbjudande dyker upp…

EM:s stora sensationslag kraschade mot värdnationen Frankrike på Stade de France. Förlustsiffrorna i kvartsfinalen skrevs till 5-2 efter en första halvlek som innehöll en rad försvarsmisstag.

Det var också förbundskapten Lars Lagerbäcks första ord när han mötte medierna på den internationella presskonferensen.

– Först och främst vill jag gratulera Frankrike, för jag kommer kanske säga en del om vår egen insats lite senare. Frankrike är ett fantastiskt lag som fick oss att se dåliga ut men i första halvlek hjälpte vi till med det, säger Lars Lagerbäck.

”Jag vill tacka alla”

Lasse var ändå inte alltför nedslagen utan fortsatte med att tacka medier och fans.

– Det har varit en fantastisk turnering, jag vill tacka alla, er också, sa han i riktning journalisterna.

– Ni har gett oss mycket positiv respons och visat stor respekt. Jag vill tacka våra fans också, jag har verkligen uppskattat dem, säger Lars Lagerbäck.

En isländsk journalist bad Lasse att sätta ord på EM-upplevelsen.

– Den här turneringen har verkligen varit något extra. Allt vi har hört hemifrån Island, det stora intresset, det känns verkligen i hjärtat. Jag har uppskattat varenda minut – förutom de första 45 i dag.

– Men att som nykomling nå ända till kvartsfinalen har varit helt fantastiskt, säger Lars Lagerbäck.

Vilket är ditt bästa minne från ditt liv i fotbollen?

– Det finns så många tillfällen. Du har alla upplevelser med svenska landslaget. Första gången vi kvalificerade oss (1999), kvalmatchen mot Turkiet (2002), det finns så många. Men just nu känner jag väldigt starkt för de här fyra och ett halvt åren med Island. Det har varit något speciellt. Det kommer högt upp bland minnena och i mitt hjärta.

Vad händer nu, ska du ”gå och fiska”?

– Jag är inte så förtjust i att fiska men…

– Nä, men vad gäller framtiden stänger jag inga dörrar men det ska vara något väldigt, väldigt extra om jag ska ge mig in i en huvudtränarroll. Jag är fortfarande med i Gira-panelen (Uefas tränarutbildning), och om någon vill använda mig på något sätt utan att jag behöver vara hundraprocent ansvarig så är jag öppen för att lyssna.

”Har jag sagt det?”

Strax före EM sa du att du skulle avslöja några av de fakta som gör att lag vinner fotbollsmatcher, kan du ge oss dessa fakta nu?

– Det kommer jag inte ihåg att jag har sagt?

Det var dagen före Portugal-matchen?

– Det kommer jag inte ihåg. Du kan alltid lära dig saker av fakta men jag vet inte kommit in så många nya fakta i fotbollen. Om jag sagt något om det så uttryckte jag mig nog på ett felaktigt sätt.

Lasse Lagerbäck pratade sedan om EM ur ett större perspektiv.

– Från början var jag emot att gå upp till 24 lag men jag har nog ändrat mig. De små länderna får fler och fler spelare på högsta nivån. Om man ser det på Europa som en enhet så är det bra PR, fotbollen utvecklar Europa som kontinent, säger Lars Lagerbäck. 

Efter presskonferensen stannade Lasse kvar en stund och pratade med några av de journalister som följt Islands resa.

Sportbladet fick dessutom ta en groupie med honom.

– En foto med Laul har jag aldrig tagit förut, skrockade Lagerbäck innan han lämnade EM och den internationella toppfotbollen.

Förmodligen för gott.

Om inte det där riktigt intressanta erbjudandet nu dyker upp…