Mejla

Robert Laul

Lagerbäcks löfte inför premiären

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

SAINT-ÉTIENNE. Inför premiären mot Portugal ger Lars Lagerbäck ett löfte.

Det är inte vilket löfte som helst:

Efter EM kommer han att lösa fotbollens stora gåta.

Det finns en bild av Lars Lagerbäck som en förutsägbar och tråkig figur.

Och visst, när det kommer till fotboll, förberedelser, organisation och taktik stämmer det hyfsat bra.

Alla som följde Sverige på -00-talet kommer att känna igen Island i kväll: Inga risker första kvarten, fokus på rätt position, få ner Portugals fart med boll, särskilt när Ronaldo närmar sig straffområdet, upp i press tidigt, från anfallare och bakåt.

Offensivt är Island friare: Playmakern Gylfi Sigurdsson ska våga spela ut och använda hela registret, yttrarna Johann Gudmundsson och Birkir Bjarnason ska mata inlägg, och anfallarna Jon Dadi Bödvarsson och Kolbeinn Sigthórsson sättas i avslutslägen. På fasta situationer fyller Island på med folk.

Om man vill sammanfatta uppgiften med en mening så uttrycker Lagerbäck det själv med tre ord i en uppskattad dokumentärfilm – "Jökullinn logar" (Glaciären brinner) – om Islands väg till EM som precis gått upp på biograferna i Reykjavik.

I en scen samlar Lagerbäck laget i en ring för den sista instruktionen:

– Run like hell.

På det området inga nyheter vad gäller Lars Lagerbäck: Det kommer att se ut som under hans sex tidigare mästerskapspremiärer.

Känd över världen

Men efter att ha följt Lasse en dryg vecka här i Frankrike måste jag säga att han har förändrats som människa.

Jag skulle nästan dra det så långt som att han utstrålar viss shajning där han glider omkring i sin blåa landslagsoverall.

Det finns förstås gränser för hur man kan beskriva det.

På gårdagens presskonferens påstod en holländsk journalist att Lars Lagerbäck var känd över världen för sina motiverande tal till spelarna, och han undrade om Lasse kunde berätta vad talen handlade om?

Lagerbäck skrattade förvånat då hans ledarskap snarare handlar om att upprepa ett antal grundbudskap till hjärntvättandets gräns:

– Jag tror inte spelarna håller med om det (här nickade Gylfi Sigurdsson instämmande), och det handlar inte om ett tal, det handlar om riktlinjer för hur vi ska träna, spela och förbereda oss fysiskt samt mentalt. Men om du bjuder mig till Holland kan vi ha ett snack på nån timme så ska jag förklara det lite noggrannare, sa Lasse och log.

En sak är dock säker: I mediesammanhang är Lars Lagerbäck, 67, bra mycket offensivare än tidigare. Om jag räknat rätt har han nu bett Pepe söka sig till Hollywood vid fyra olika tillfällen, och viss effekt har det faktiskt fått för Portugals förbundskapten Fernando Santos tvingades svara på upprepade frågor om detta i går (frågor han mest viftade bort som ”icke relevanta”).

Portugal väntas komma med ett 4-4-2, Nani och Ronaldo på topp, formstarke Quaresma är lätt skadad och står över matchen, enligt portugisisk media.

– Jag tar beslut på matchdagen, säger Fernando Santos.

En grym volley

Förbundskapten Santos basar över en portugisisk upplaga som bedöms starkare än på många år: Klokt organiserade, bättre målvakt, större anfallskraft.

Ronaldo kom till EM-lägret från en veckas semester efter Champions League-finalen, och på gårdagens träning såg vi hur han skickade iväg en helvolley klockrent i ribban från 25 meter innan medierna tvingades lämna Stade Geoffroy-Guichard.

– Ronaldo är i fantastiskt form, menar Fernando Santos.

Lars Lagerbäcks viktigaste uppgift nu, efter att alla grundförberedelser är gjorda, är att undvika att Island blir tagna av stundens allvar, att de likt i VM-playoff:et mot Kroatien står och tittar på sina motståndare.

Eller om vi ska ta en mer aktuell jämförelse: Sveriges första 50 minuter mot Irland i går. Där misslyckades Erik Hamrén med att lägga spelarna på rätt attitydsnivå.

– Inför en så här stor match är det väldigt viktigt men jag är egentligen inte orolig, de här spelarna är så mentalt starka, säger Lars Lagerbäck om sitt Island.

Just det faktumet – att anpassa den mentala nivån till olika typer av matchbilder – räknar Lagerbäck som ett av de fakta som gör att lag vinner fotbollsmatcher.

– Jag lärde mig tidigt i karriären att utgå så mycket som möjligt från fakta. Sedan har jag jobbat med väldigt bra spelare i många år vilket jag har lärt mig mycket av. Det finns ett antal fakta varför du vinner matcher men för tillfället, fram till efter EM, håller jag dessa fakta för mig själv och med mina spelare, säger Lars Lagerbäck.

Det är inget dåligt löfte det.

Efter EM ska Lars Lagerbäck alltså besvara fotbollens stora gåta genom att presentera de fakta som gör att lag vinner fotbollsmatcher.

Detta måste följas upp.

Men först: Island-Portugal klockan nio i kväll.

Ska vi säga 0-0? Så brukar det sluta när Lagerbäck och Ronaldo möts, minns bara Sveriges VM-kval 2008/09.

avRobert Laul

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM