– Jag skulle kunna vara tandläkare nu

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nico Rosberg vann VM – här är storyn hur pappa ”Keke” och två andra mästare gjorde honom till stjärna: ”Öppnat dörrar”

1 av 8

Efter elva säsonger i F1 har Nico Rosberg nått sin barndomsdröm.

En VM-titel.

Han vann tack vare tre stora mästare, pappa ”Keke”, Michael Schumacher och Lewis Hamilton.

– Nico förstår precis vad detta betyder för honom och för mig, säger ”Keke”.

– Min VM-seger har ingen betydelse längre. Jag skulle kunna vara tandläkare eller vad som helst. Bara Nicos VM-seger betyder något och det faktum att han är lycklig.

För 31 år sedan föddes Nico Rosberg i tyska Wiesbaden, son till en F1-världsmästare och dennes tyska hustru Sina. Han växte upp i en trygg familj, i Tyskland, i Monaco och på Ibiza. Han gick i skolan i Monaco och i Frankrike, pratade tyska, franska, italienska, engelska eller spanska med sina vänner och är fortfarande både tysk och finländsk medborgare. Någon finska har han aldrig lärt sig, men i europén Rosberg finns det ett finländskt drag som gjort honom till den han är.

– Det är sisun. Jag har fått den av pappa, sa han när vi träffades inför säsongen.

– Jag ger aldrig upp. Jag har faktiskt inte fått så mycket gratis, jag har fått kämpa. Det är finländaren i mig. Sisun.

”Var seriens popstjärna”

Som sexåring tog pappa med honom till go-kartbanan och vägen stakades ut. 2001 debuterade han i formelsammanhang, han körde med finländsk licens i Formel BMW och ett år senare sponsrades han av en tysk tv-kanal.

– Han var seriens popstjärna, berättar Mario Theissen, tidigare stallchef för BMW:s F1-team.

Pappa Keijo ”Keke” Rosberg är en racinglegend. En tuff man som hela tiden har funnits med kring Nico, han var mannen bakom Team Rosberg under ungdomsåren och kring millenniumskiftet hade stallet två lovande förare, Nico och Lewis Hamilton. De två tävlade i allt från racing, till kuddkrig och om vem som kunde äta flest pizzor. De drev varandra framåt och plötsligt fick Rosberg den stora chansen.

Som 17-åring testade han för Williams F1, det team som gjorde pappa till världsmästare 1982.

Två år senare, 2004, började han tävla med en tysk licens och det pratades om att familjen gjorde den förändringen eftersom den flerfaldige tyske världsmästaren Michael Schumacher hade antytt att han skulle lägga av och Rosberg hade bättre möjligheter att nå F1 med hjälp av tyska sponsorer.

– Självklart har jag haft fördelar, pappa har öppnat dörrar för mig. Absolut, har Nico Rosberg sagt.

– Han är väldigt viktig för mig. Han lärde mig enormt mycket och jag har en djup respekt för honom och det han har åstadkommit.

2006 debuterade Nico för Williams F1, men även om han var mästare i GP2 var det många som hävdade att han glidit fram på pappas meriter och snart skulle försvinna igen. Nico Rosberg tog poäng i F1-debuten och körde in bland de tio bästa i VM tre år i rad. Efter fyra säsonger skrev han kontrakt med Mercedes som gjorde F1-comeback, men de som pratat om pappas pojke tystnade inte utan väntade på att han skulle få stryk av teamkollegan Michael Schumacher.

”Hade kört in i växellådan”

I stället var det Rosberg som kvalade ut Schumacher och var teamets bäste VM-förare efter varje säsong.

– Det var en stor utmaning att köra med och mot honom. Det var väldigt viktigt för min personliga utveckling att få se hur han arbetar och varför han var så bra. Han lade ner ett otroligt hårt arbete, det var fantastiskt, han var noggrann, energisk och ambitiös, har Rosberg sagt.

– Det är självklart att jag har haft nytta av det.

Efter tre säsonger med Schumacher fick Rosberg återigen sällskap av sin barndomskompis Hamilton, men deras förhållande gick från att vara vänner till fiender på några månader. Britten vann den första VM-titeln för Mercedes när Rosberg bröt finalen 2014, 2015 hade han ett så stort psykologiskt övertag att han avgjorde säsongen när fyra lopp återstod. Då bestämde sig Rosberg för att inte förlora en VM-titel till.

– Det är inte nederlagen som ska knäcka dig, de ska göra dig starkare och jag kom tillbaka starkare. Det blev min motivation, jag bestämde mig för att säsongen inte var över i Austin och att jag skulle satsa allt, sa Rosberg som avslutade fjolåret med fyra segrar och inledde årets säsong med att vinna tre lopp till.

– Att kämpa mot någon som är bättre, att behöva ge lite extra varje gång, det är det som motiverar mig och det utvecklar mig.

Medan hans pappa var en modig talang med en aggressiv körstil som kom till F1 av en slump och bara vann ett enda lopp när han tog sin VM-titel har Nico Rosberg visat upp motsatsen. Han har jobbat mot VM-titeln sedan han var stor nog att ratta en go-kart, han har lärt sig av både sina motgångar och motståndare – och han har jobbat hårare än någon annan.

I gårdagens final pressades han hårt av Hamilton som gjorde allt för att dra ner farten så att Sebastian Vettel och Max Verstappen skulle köra om honom före målgång – det hade nämligen gett Hamilton hans fjärde titel.

Men Rosberg valde att inte bli frustrerad och inte heller göra någon ogenomtänkt attack, han visste en plats på pallen skulle ge honom titeln.

– Jag visste att Hamilton skulle köra så, men var lite överraskad att han drog ner på tempot så sent, säger pappa ”Keke” och hävdar att han aldrig hade varit lika disciplinerad som sonen.

– Jag hade kört in i växellådan på Hamilton och sedan sagt att han stod på bromsen.

SLUTSTÄLLNING, VM I FORMEL 1 2016

1. Nico Rosberg, Tyskland/Mercedes 385

2. Lewis Hamilton, Storbritannien/Mercedes 380

3. Daniel Ricciardo, Australien/Red Bull 256

4. Sebastian Vettel, Tyskland/Ferrari 212

5. Max Verstappen, Nederländerna/Red Bull 204

6. Kimi Räikkönen, Finland/Ferrari 186

22. Marcus Ericsson, Sverige/Sauber 0

FAKTA/Nico Rosberg

Nationalitet: Tyskland/Finland (tävlar med tysk licens). Ålder: 31.

F1-debut: 12 mars 2006, Bahrains GP med Williams. Han slutade på plats 7.

Första seger: Kinas GP 2012, tillsammans med Mercedes. I hans 111:e lopp.

F1-race: 206. Segrar: 23. Pole position: 30.

Bästa VM-resultat: Världsmästare 2016, VM-tvåa 2015 och 2014.

FAKTA/Keijo ”Keke” Rosberg

Nationalitet: Finland. Ålder: 67.

F1-debut: Sydafrikas GP 1978. Han var 24:a i mål. Han avslutade karriären 1986.

Första seger: Schweiz GP, 1982. I hans 49:e lopp. Det var den enda segern han tog när han vann VM 1982. Bara han och Mike Hawthorn (1958) har lyckats vinna titeln vid ett så lågt antal segrar.

F1-race: 114. Segrar: 5. Pole position: 5.

Bästa VM-resultat: Världsmästare 1982, VM-trea 1985.

Publicerad: