Spelexperten har hittat EM-godbitarna

SPORTBLADET

Spelbolagen storsatsar på fotbolls-EM i Frankrike.

Svenska Spel har gett ut ett separat EM-programblad.

Sportbladets spelexpert Steven-Lee Holmdahl har hittat godbitarna i det och guidar till hur du kan tjäna pengar på mästerskapet.

Foto: Steven-Lee Holmdahl.

Flest mål i turneringen
Frankrike, odds: 4,00

De kommer att ha ett massivt publikstöd i alla matcher. Det är så klart en fördel, på flera sätt, inte minst i form av att man troligen får lite fler billiga frisparkar. Där har man ett riktigt vasst hot i Dimitri Payet – turneringens bästa spelare på "liggande boll". I det öppna spelet finns också kapacitet, med Paul Pogba och Antoine Griezmann.
England, odds: 10,00

Jag vet, vi har alltid en tendens att överskatta England. Men laget känns mer spännande än på flera år. Framförallt rent offensivt. Man har gott om kraft, fart och kreativitet med spelare som Jamie Vardy, Raheem Sterling, Wayne Rooney och Harry Kane. Bara för att nämna några. Dessutom har England hamnat i en mysig grupp – och lär inte heller stöta på stenhårt motstånd i åttondelen (om man nu vinner beskedliga grupp B).

■ ■ ■

Skyttekung
Ivan Perisic, odds: 65,0

Över en kort turnering, med få matcher, så är det en klok idé att leta efter "streaky players". Spelare som har en förmåga att "göra mål i klump". När det kommer till Kroatien och mål så tänker alla instiktivt på Mario Mandzukic, men strax därbakom lurar Ivan Perisic. Han får ofta en tämligen fri offensiv mittfältsroll. Han hade en sekvens i mars, där han gjorde mål i fyra raka matcher för sitt Inter.
David Alaba, odds: 100

En mångsidig spelare, som alltid orkar i 90 minuter. Han är given i Bayern München. Han har en mer offensiv roll i Österrike och tar dessutom hand om mycket fasta situationer. Ett riktigt långskott, så klart, men värt en liten investering.
Eden Hazard, odds: 50,0

Han har haft en motig säsong i Premier League. Men han har också varit hämmad av mycket skador – och spelat i ett icke fungerande Chelsea. Han avslutade dock ligasäsongen bra med fina mål mot bland annat Liverpool och Tottenham. Hazard är sylvass i grunden och var så sent som för två år sedan Premier Leagues bästa spelare. Han har förstås en fördel av att spela i ett Belgien, som förväntas gå långt.
Graziano Pellé, odds: 30,0

Han har haft en lite ojämn säsong i Southampton, men gjorde ändå bokslut på elva gjorda mål, efter en fin vår. Han är en allmänt bra avslutare, framförallt med huvudet. Han kan mycket väl såra ett defensivt försvagat Belgien, och att Sveriges försvarsspel lämnar en del i övrigt att önska – det vet vi. Italien kommer även ha ett stort spel- och chansmässigt övertag på Irland, så Pellé kommer få sina lägen.

■ ■ ■

Går Tjeckien vidare från Grupp D?
Nej. Odds: 1,90

Trolig startelva i premiären: Petr Cech, Pavel Kaderabek, Michal Kadlec, Tomas Sivok, David Limbersky, Jaroslav Plasil, David Pavelka, Borek Dockal, Vladimir Darida, Ladislav Krejci, Tomas Necid. Inget som direkt skrämmer. Tjeckien hoppas kunna gå vidare som bästa trea, men även det blir svårt i en grupp med Spanien, Kroatien och Turkiet.

■ ■ ■

Går Ryssland vidare från Grupp B?
Nej. Odds: 2,95

England är given favorit i den här gruppen. Befogat. Men jag kan faktiskt inte köpa att Ryssland blir andrahandsfavorit. De imponerade inte under kvalet. De har en ny skada på Igor Denisov. Vasse Alexander Kerzhakov har lämnats hemma och man får även klara sig utan skadade profiler som Alan Dzagoev och Yuri Zhirkov. Slovakien är underskattat och Wales har något bra på gång. Ryssland floppar?

■ ■ ■

Head2Head, A Griezman flest mål
vs C Ronaldo, odds: 2,60

Två La Liga-stjärnor. Cristiano Ronaldo uppges vara helt kvitt sin skada, men ett visst orosmoln hägrar alltjämt över den portugisiska truppen. Inte alls säkert att “CR7” orkar/förmår nå upp till full kapacitet. Antonine Griezman kommer från en lysande säsong med sitt Atlético Madrid och känns given i startelvan. Är han på spelhumör så kan beskedliga lag som Rumänien och Albanien få det svettigt.

■ ■ ■

Bäste målskytt i Nordirland, Will Grigg,
odds: 7,00

Kyle Lafferty är Nordirlands självklara vapen längst fram, men kämpar med en efterhängsen skada och i skrivande stund finns det frågetecken för hans medverkan i premiären. Även om Will Grigg bara skulle få agera inhoppare, så behöver det inte vara en nackdel. han kommer in på pigga ben, mot tröttkörda försvarare. Han gjorde mål i genrepet och har en fin, produktiv säsong bakom sig.

Steven-Lee Holmdahl