Ilskan: ”Skjuter sig själva i foten”

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Dömer ut regeländringen: ”Tillbaka till 1980-talet”

Foto: TT

I går kom beslutet.

FIS inför vissa förbudszoner för stakning – till skidstjärnornas ilska.

– Att man inte får staka vissa sträckor är som att säga till en störtloppsåkare att han inte får stå i fartställning på vissa ställen, säger Johan Olsson.

Regeländringen har väckt starka känslor inom skidsporten.

För två veckor sedan kom förslaget från internationella skidförbundet (FIS) om att införa stakförbud i vissa zoner under en tävling.

Och i går kväll klubbades regeländringen igenom, enligt norska Dagbladet.

”Blir som på 1980-talet”

I praktiken innebär förslaget att det på mer lättåkta banor blir omöjligt att konkurrera om fästvalla.

Tidningen skriver att beslutet kommer att offentliggöras under onsdagen och beskedet tas emot med ilska från de största stjärnorna i sporten.

– FIS skjuter sig själva i foten, säger Petter Northug.

– Problemet är överdrivet, säger Martin Johnsrud Sundby – som dominerat tack vare sitt träningsfokus på just stakning – om ändringen.

– Jag ska ärligt säga att jag skrattade när jag läste om förslaget. Det blir som att gå tillbaka till 1980-talet när de introducerade zoner för skateförbud, säger den förre världsmästaren Thomas Alsgaard.

Olsson upprörd

Det är inte bara norrmännen som ogillar den nya regeln.

Även bland svenskarna är det upprört.

– Ska man stärka den klassiska åkningen så handlar det om på vilka orter man lägger de klassiska loppen. Att säga till en längdåkare att man inte får staka vissa sträckor är som att säga till en störtloppsåkare att han inte får stå i fartställning på vissa ställen, sa Johan Olsson till SVT förra veckan.

Publicerad: