OS-arrangörens miss: ”Kina har själva valt”

SPORTBLADET

Hade felaktig kinesisk flagga: ”En skolelev skulle förstå”

1 av 2 | Foto: Den felaktiga flaggan ska ha visats såväl på simmaren Sun Yangs prisceremoni som när Zhang Mengxue vann Kinas första guld, i pistol. De små stjärnorna ska vara riktade in mot den stora stjärnans mitt, och inte ligga rakt på samma sätt.

Fel kinesisk flagga visades upp.

Nu skyller arrangören – på Kinas olympiska kommitté.

– Alla flaggor som används i Rio har godkänts av de nationella olympiska kommittéerna, säger IOK:s talesperson.

OS i Rio de Janeiro är bara två dagar gammal.

Men redan nu har en mindre skandal upptäckts sedan OS-arrangören och internationella olympiska kommittén (IOK) visat upp en felaktig variant av den kinesiska flaggan.

”En skolelev skulle förstå”

Kinesiska tv-tittare uppmärksammade i samband med prisceremonin för damernas skyttetävling att flaggan inte såg korrekt ut, enligt Fox Sports.

I stället för att de fyra mindre stjärnorna var riktade in mot den större stjärnan på flaggan var stjärnorna i stället staplade på rad.

Misstaget förvärrades när även simmaren Sun Yang skulle ta emot sin silvermedalj och tv-kanalen CCTV:s programledare Cui Yongyuan åter uppmärksammade att flaggan var felaktig.

– Jag försöker att inte vara kräsen på grund av någon tvångstanke, men det här handlar om nationens flagga. Det är en princip som även en grundskoleelev kan förstå, sa Cui Yongyuan enligt South China Morning Post.

Skyller på Kina

OS-arrangörerna tar dock inte på sig ansvaret.

I stället skyller de på den kinesiska olympiska kommittén som själva ska ha godkänt flaggan inför spelen.

– Alla flaggor som används i Rio 2016 har godkänts av de nationella olympiska kommittéerna. Vi jobbar med den kinesiska delegationen för att hitta en lösning på det här problemet, säger en talesperson hos IOK enligt ABC.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Kina

Sommar-OS