Historisk: Fick alla 131 MVP-röster

SPORTBLADET

Utdömd till avgudad – nu ska Curry fixa ny titel

1 av 3

Solen lyser över Golden State.

Men mest av allt lyser en spelare som varit ifrågasatt, utdömd och skadeförföljd.

Sportbladet åkte till Oakland för att följa cirkusen kring världens bästa basketspelare.

”MVP!”

Ropet ekar mellan Oracle Arena och O.co Coliseum. Vi står där, ett 60-tal personer, och tittar på när bilarna, den ena vräkigare än den andra, rullar in på spelarparkeringen framför ett helt vaktteam.

En liten nätt man i ljus kavaj, jeans och sneakers plockar ut en ryggsäck från sin svarta glänsande Porsche.

Han vänder sig om mot åskådarskaran med en knappt märkbar vinkning när han hör ropet. Det är för att se en skymt av Stephen Curry som alla har kommit hit, tre timmar före match.

– Vi älskar Steph. Efter 40 års misär får han spela för fans som alltid åkt till Oracle för att de gillar bra basket, säger supportern Marty Price.

Den 11 maj får fansen sin vilja igenom.

För första gången i NBA:s historia får en och samma spelare samtliga 131 röster när det röstades om vem som skulle bli MVP, most valuable player.

Namnet: Stephen Curry.

”Den tredje farligaste staden”

Oakland är som San Franciscos stökiga lillebror. Det är den tredje farligaste staden i USA, en hamnstad där fattigdom och droger spridits brett och kriminaliteten har skjutit i höjden. Staden har ett av de mest ikoniska lagen i NFL, den amerikanska fotboll-ligan, Oakland Raiders.

Deras logga består av en svartvit pirat och de har extremt hängivna fans.

Warriors logotype glänser i stället i gult och blått med en siluett av Golden State Bridge – bron som egentligen ligger i San Francisco.

Raiders hemmaarena O.co Coliseum ligger som en fruktansvärd betongkoloss jämte Warriors Oracle Arena, men lagen utstrålar två helt olika sidor av San Francisco Bay.

Golden State Warriors är världens bästa basketlag och längtar efter att få flytta från Oakland. En plan för en ny basketarena, mitt inne i San Francisco, är redan spikad. 2019 flyttar de från betongen i förorten in till de fina kvarteren.

Spelarna, med Stephen Curry i spetsen, syns redan i de bästa av sammanhang. Hela laget besökte Vita huset i februari där Barack Obama skämtade med spelarna.

Stephen Curry stod längst fram bakom Obama och bara lyste som en sol.

Senare spelade han in en reklamfilm ihop med presidenten till förmån för arbete med ungdomar.

Han är den mest lysande stjärnan i NBA.

Men hans väg dit har varit allt annat än smidig.

”För liten och klen för att lyckas”

Stephen Curry föddes till basketspelare. Pappa Dell Curry var en stjärna i Charlotte Hornets under sent 80- och tidigt 90-tal.

Dell satte över 1 200 trepoängare på 16 säsonger och kallades för en av de bästa skyttarna i NBA. Ingen anade att Stephen skulle bli ännu bättre.

Inte minst fick Stephen Curry under sin väg mot toppen besked att han var för liten och klen för att lyckas.

– Jag hörde sådant hela tiden. ”Du är för liten, inte tillräckligt bra tränad, du kan inte spela försvar, du är inte tillräckligt stark. Det var nervöst när jag väl tog steget in i NBA”, säger Curry.

Farhågorna besannades. Under de första åren i Golden State Warriors hade Curry stora problem med sin högra vrist. Han missade 48 matcher och opererades två gånger.

– Jag fick bara frågor om mina skadeproblem och att jag alltid var skadad, säger Curry.

Men han kom tillbaka med besked.

Efter sex månaders rehab satte Curry trepoängsrekord i NBA, skrev nytt fyraårskontrakt och ledde Golden State till slutspel.

Två år senare, i fjol, gick Golden State hela vägen och vann NBA-titeln – mycket tack vare den utdömda, lilla guarden, stämplad som skadebenägen och klen.

”Den stora stjärnan”

Pressfolket på Oracle Arena är nervösa.

– Vill ni verkligen inte gå ner på presskonferensen med coach Kerr?

Det är journalister från hela världen på plats för Golden States match mot Oklahoma City Thunders i början av februari, ett riktigt hett rivalmöte som föregåtts av hård ord mellan spelarna i pressen.

Journalisterna från Tyskland, Österrike, Storbritannien, Japan och Kina verkar nu inte så värst intresserade av en presskonferens med coach Kerr.

– Kan vi ställa frågor till Stephen Curry nu?

– Kan vi göra ett tv-inslag med Stephen Curry?

– Får vi Stephen Curry för oss själva en stund?

– Kommer Stephen Curry prata om Super Bowl?

Det är tydligt vem som är den stora stjärnan.

Nere i omklädningsrummet råder ett smärre kaos, men Curry hanterar det lika elegant som trepoängsbomberna han just sänkt Thunders med.

Vad är din betydelse för det här laget – för att ni ska lyckas gå hela vägen till en ny NBA-titel?

– Vi har ett lag där vi hjälper varandra. När jag inte har en stor kväll finns det andra som kan ha stora kvällar och vi behöver det för att fortsätta lyckas. Vi litar på varandra och alla får ta plats. Det är så vi spelar, saker bara händer för att vi har roligt på banan.

Är ni ett bättre lag i år?

– Lite bättre än i fjol. Vi har erfarenheten nu eftersom vi spelat tajta matcher om och om igen.

Och hur var känslan att besöka Vita huset när man vunnit ligan?

– Det var en fantastisk dag med laget och familjerna och fira vår NBA-titel. Så klart mycket prat om vad vi gjort i år också. Vi ska hålla i det. Vi vill tillbaka nästa år.

Nu står bara Cleveland och LeBron James i vägen.

Källor: ESPN, Forbes.

ARTIKELN HANDLAR OM