”Jag hann inte ens värma upp”

avRobert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges 20-åriga stjärnskott redo för startelvan efter succéinhoppet mot USA

1 av 2 | Foto: Sportbladet
Stina Blackstenius ställer upp på bild med amerikanske piloten.

RIO de janeiro. Sällan har ett så viktigt mål hamnat så i skymundan.

OS-debutanten Stina Blackstenius sköt 1-0 mot USA men när matchen avgjordes på straffar handlade rubrikerna om det i stället.

Dagen efter bragden får Sportbladet en längre intervju med svensk fotbolls nya stjärnskott, en intervju som upprepade gånger avbryts av en flirtig, äldre amerikansk pilot.

Under lördagen landade de svenska fotbollshjältarna i Rio de Janeiro efter en tvåtimmarsflygresa från Brasilia där matchen mot USA spelades. Ett stort pressuppbåd med journalister från många länder väntar på flygplatsen.

Gårdagens rysare avgjordes på straffar, och blev så händelserik att Sveriges enda målskytt under ordinarie tid – OS-debutanten Stina Blackstenius, 20 – hamnade helt i skymundan efteråt.

Rubrikerna snoddes av Lisa Dahlkvist, Hope Solo och Pia Sundhage för att nämna några.

Dagen efter riktar vi så intervjumikrofonen mot unga Stina Blackstenius från Vadstena, till vardags forward i allsvenska Linköpings FC. OS-debutanten började på bänken mot USA men fick hoppa in redan efter en dryg kvart när Fridolina Rolfö skadade fotleden.

– Jag hann inte ens värma upp. Det var bara på med matchtröjan och en kort fasta situationer-genomgång. Det gick så snabbt att jag aldrig hann bli nervös vilket var väldigt skönt. Det slog på direkt, nu är det match, ingen tid för att vara nervös, säger Stina. 

Du hade spelat 21 minuter OS-fotboll innan, ett inhopp mot Sydafrika i första gruppspelsmatchen. Hade du någon hjälp av det?

– Vet inte. Det var två väldigt olika motståndare. Jag hade förberett mig på att vara förberedd om något skulle hända. Sedan fick jag väldigt mycket energi av lagkompisarna också.

Vad hade du för instruktioner?

– Att komma till avslut. Komma rättvänd med boll, gå i djupled, säger Stina Blackstenius.

”Jag hann inte tänka så mycket”

Den stora chansen dök upp efter en dryg timmes spel. Lisa Dahlkvist fick tid att lägga fram bollen, USA:s backlinje var inte i ordning och Stina Blackstenius satte fart mot målet.

– Känslan var att jag var lite felplacerad men passningen var fantastisk. Det enda jag behövde göra var att ta en touch för att få kontroll på bollen. Jag hann egentligen inte tänka så mycket utan såg att det fanns en lucka i bortre, säger Stina Blackstenius om hur hon placerade in 1-0 bakom Hope Solo.

Det låter enkelt men faktum är att i den sekvensen behärskar Stina tre väldigt viktiga delar i forwardsspelet:

Förstatouchen är perfekt.

Hon löper ifrån bevakningen.

Hon avslutar mot rätt hörn (bortre), vid rätt tillfälle (i steget).

– Självklart är det så men det går så väldigt fort när man är i situationen, jag hann egentligen inte tänka så mycket och det kanske var bra. Jag tog situationen som den kom, säger Stina Blackstenius.

Första tanken när du såg bollen gå i mål?

– Det ser man nog på mitt kroppsspråk: Det var en extrem glädje, säger hon.

En amerikansk beundrare avbryter

Plötsligt avbryts intervjun.

En amerikansk pilot i 50-årsåldern kommer fram för att diskutera matchen med Stina Blackstenius. Först ber han om en bild vilket Sportbladet hjälper till med. 

Sedan ber han om Stinas namn, och vill diskutera Hope Solos uppträdande.

Efter en stund säger han:

– You are so beautiful, du är så vacker.

Till slut griper Sportbladet in:

– Ursäkta men vi höll faktiskt på med en intervju här, säger vi varpå piloten backar undan. 

Efter ett tag återkommer han och lämnar över sitt visitkort, och vill att Stina ska höra av sig på mejl innan han till sist ger upp.

Stina Blackstenius skrattar åt den märkliga händelsen. Hon berättar att det varit många reaktioner hemifrån också.

– Jag har ett jättestöd av vänner och familj, säger Stina Blackstenius.

Vi frågar om hon känner sig redo att gå in från start mot Brasilien i en OS-semifinal på Maracana-stadion.

– Det tror jag. Jag tar med mig känslan att ha varit med att vinna mot de regerande världsmästarna. Att få möta Brasilien blir väldigt spännande, en chans att göra det bättre än senast. Dessutom få spela på den arenan. Det blir inga problem att hitta motivation och glädje inför en sådan match.

Startelvan nästa

Tror du att du får spela från start?

– Det vet jag inte, vi får se. Det är upp till Pia och resten av ledarteamet, säger Stina Blackstenius innan hon tackar för intervjun och går iväg mot spelarbussen som ska ta laget till OS-byn.

Innan bussen rullar från flygplatsen frågar jag Pia Sundhage om Stina Blackstenius är redo att ersätta Fridolina Rolfö, och att spela från start i en OS-semifinal.

– Ja det är hon. Hon har DET, säger Pia och pekar på sina ögon i en gest som betyder "rätt fokus".

Stina Blackstenius har rätt fokus. 

Framför mål, inför match.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM