”Det vackraste jag har upplevt”

avStefan Holm

SPORTBLADET

141:a-rankade del Potro vann OS-silver

1 av 2 | Foto: REUTERS
Juan Martin del Potro med sitt OS-silver i Rio.

RIO DE JANEIRO. Han var nia på världsrankingen när han vann OS-brons i London 2012.

Nu är han 141:a – och lämnar Rio de Janeiro med ett silver.

– Det här är större än en dröm, säger Juan Martin del Potro.

Han förlorade finalen mot Andy Murray, men hyllades som en mästare. Juan Martin del Potro har fått ett makalöst publikstöd under hela tennisturneringen och det kulminerade under finalen. För att hämta energi behövde ”Delpo” bara rikta blicken mot läktarna, där landsmän sjöng, hoppade och viftade med argentinska flaggor.

Stämningen förde tankarna till fotboll snarare än tennis.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag och publiken har utvecklat något speciellt under den här turneringen. Även brasilianska fans har hejat på mig med full respekt. Det är jag inte van vid, men folket har skapat en fantastisk turnering och var förtjänta av att få se bra tennis. Jag gjorde en jättebra final, men Andy förtjänade att vinna, säger del Potro.

Föll med 1–3 i set

Murray vann finalen med 7-5, 4-6, 6-2, 7-5 men del Potro behöver bara blicka bakåt för att orka le igen. 27-åringen har bara spelat 41 matcher sedan 2013, och det här var hans första turnering sedan Wimbledon.

– När jag såg lottningen, att min första motståndare är Novak Djokovic, tänkte jag: ”Jaha, det här blir en kort turnering för min del.” Men jag gjorde en fantastisk match mot honom och fortsatte vinna samtidigt som publiken fick mig att gråta varje kväll. De hjälpte mig att kämpa vidare och aldrig ge upp, säger del Potro.

”Vackraste jag upplevt”

Han tummar på sin medalj och kommer aldrig glömma den senaste i raden av comebacker.

– Det här är det vackraste jag har upplevt under karriären. Alla idrottare vill lyckas här och drömmer om att ha en sådan här runt halsen. Att få ha två sådana är mer än en dröm, säger del Potro.

ARTIKELN HANDLAR OM