Tellus bild av bandyns finrum

Publicerad:

SPORTBLADET

Håller till i garage på Zinkensdamm

1 av 5 | Foto: LASSE ALLARD

I ett garageutrymme på Zinkensdamm ligger skridskor, strumpor, klubbor och annan utrustning huller om buller.

För nykomlingen Tellus är det så det ser ut, bandyns finrum.

– Hade vi vetat att det skulle bli så här vet i katten om vi tagit platsen. Så illa är det, säger sportchefen Patrik Järmens.

När Tellus bestämde sig för att ersätta IFK Kungälv i elitserien lovade Stockholm stads fritidsförvaltning att klubben skulle få samma förutsättningar som Hammarby, som också har sin bas på Zinkensdamm.

Tre bodar skulle uppföras på en asfalterad yta och fungera som omklädningsrum, dusch- och wc-utrymme och materialförråd. Byggnationen skulle vara klar i augusti, men nu står det klart att Tellus kommer att få ett eget tillhåll först i anslutning till elitseriepremiären i oktober.

”Har inte varit bortskämda”

Fram till dess får klubben hålla till godo med ett åtta kvadratmeter stort förråd i anslutning till ishallen och delar av ett svettstinkande garage.

Det rum som klubben använde förra säsongen har Hammarbys damlag tagit över.

– Bodarna skulle också vara en temporär lösning. Det köper vi, för vi har inte varit bortskämda. Vi hade nog sämst förutsättningar av alla allsvenska lag i fjol. Nu går vi upp en nivå – och får ännu sämre förutsättningar. Det är skittrist, säger Patrik Järmens.

Hade ni övervägt att inte söka elitserieplatsen om ni känt till att förutsättningarna skulle bli sådana här?

– Ja, vi skulle få samma förutsättningar som Hammarby. De har det inte bra, men vi måste också få det drägligt. Om jag vetat om det här... Då vet i katten om vi tagit platsen. Vi har extrema problem. Situationen är akut. Våra materialare går på knäna och spelarna åker omkring med blöta grejer för jämnan. Det knakar i fogarna.

Stor omställning

Omställningen är stor inte minst för lagkaptenen Aksel Ekblom, som de senaste åren har spelat för mesta mästarna Västerås. Klubben håller till i ABB Arena, där det finns ett rymligt omklädningsrum med namnmärkta platser, sliprum, materialrum, massagerum och andra faciliteter.

– Det är en sjukt stor skillnad. Det känns som när man var 15 år och hade sina grejer i pojkrummet. Jag trodde att den tiden var förbi, men tydligen är den inte det. ”Zinken” ska vara vår borg, och då vill man ha sitt slott i borgen. Det är identitetsskapande och något vi i Tellus längtar efter. Att komma hit ska vara som att komma till sin andra familj. Jag hoppas att det löser sig, men nu ser det ut så här. Vi säger att vi ska förhålla oss till det och göra det till vår styrka, men det är inte helt lätt. Det är svårt med sanitet och folk är sjuka trots att vi bara har tränat ihop i två och en halv vecka, säger Aksel Ekblom.

Publicerad: