Stenson historisk – bröt förbannelsen

TROON. Väntan är över.

Sverige har fått en majorvinnare även på herrsidan.

Henrik Stenson, 40, bröt den eviga förbannelsen genom att vinna en rysarduell mot Phil Mickelson i The Open 2016.

Han dedikerade vinsten till sin vän som nyligen förlorat kampen mot cancern.

– Mike, den här är till dig, sa Stenson, kysste The Claret Jug, och förde den mot luften.

– Det vore enormt.

Så sa Henrik Stenson inför det sista varvet i The Open 2016, på frågan om hur det skulle kännas att bli den första svenska herrspelaren att vinna en major.

Nu kan vi byta ut ordet ”vore” till ”är”.

Den Göteborgsfödde, Barsebäck-fostrade superstjärnan, har brutit förbannelsen. ”Iceman” tog hem pokalen Claret Jug och fick revansch för fadäsen på Muirfield år 2013 då just Mickelson snuvade honom på pokalen med fyra birdies på de sex avslutande hålen.

”Var min tur”

Det var en tagen Stenson som entrade presskonferensen efter den historiska segern.

– Det kändes som det var min tur. Det är inget man springer runt och säger högt, men det kändes verkligen som det var min tur.

Om att ha brutit den svenska förbannelsen:

– Den har (förbannelsen) har funnits där länge. Det är en ära att få stå här med pokalen. Många landsmän har försökt genom åren, Jesper var extremt nära. Han skickade ett sms: Gå ut och gör det jag inte lyckades göra. Det här är enormt stort för golfen i Sverige.

– Och ja … det var jobbigt med allt tjat.

Är du utpumpad nu?

– Just nu går jag på adrenalin. Men det kommer nog en punkt snart då jag kommer tycka det är jobbigt att gå upp för trapporna hemma.

Vad som är störst i livet?

– Mina tre barns födelser, och titeln i The Open…

– Sen står min fru där borta i hörnet.

Hunger att vinna fler stora titlar?

– Vi har bara börjat...

Hur vände du på det svackan?

– Lyckades med hårt jobb och stort stöd från familj och vänner. Om jag inte hade trott på mig själv så hade jag inte suttit här. Det här är en dröm man haft ända sedan man var en liten pojke. Att sitta här med pokalen, det är fantastiskt.

Vann för vännen

När Stenson väl fick höja The Claret Jug var han tydlig med vem han vunnit för. Nära vännen Mike Gerbich förlorade i tisdags kampen mot cancern.

– Mike, den här är till dig, sa Stenson, kysste pokalen och förde den mot luften.

Efter utvecklar Stenson:

– Det kändes att han var med mig hela vägen.

Stenson vann via en av de allra mest imponerande – och fascinerande – rundorna i The Opens historia.

Duellen mot ”Lefty” var klassisk, det svängde fram och tillbaka hela tiden men två raka birdies – på 14:e och 15:e – gjorde att Stenson kunde rycka ifrån sig en ledning med två slags marginal.

Putten på det 15:e var från 51 feet, alltså 15,5 meter, och rullade rakt ner i koppen – den viktigaste putten i 40-årige Henrik Stensons karriär.

Historisk

På hål nummer 16, en par-femma, utspelade sig ett galet drama.

Samtidigt som Mickelson tryckte upp sitt andraslag på green och skaffade sig eagleputt, drog Stenson sin spoon ut i ruffen till vänster. Men Stenson fixade en birdie, Mickelson missade sin eagleputt med ett par millimeter och osannolikt nog delade duon på hålet.

Därmed gick Stenson upp på totalt 19 under par.

Han avslutade med en till birdie och gick upp till totalt 20 under par vilket innebar ett historiskt rekord. Han slog rekordet för den lägsta scoren någonsin i The Open-sammanhang. Tiger Woods hade det tidigare rekordet med -19 från år 2000.

Men viktigast av allt – Sverige har fått en majorvinnare.

Se fler highlights på Viasatsport.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.