Brady är inte lika spännande att titta på som Mahomes

avCarl-Johan Björk

1 av 2 | Foto: Mark Humphrey / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Kansas City Chiefs nya quarterbackstjärna Patrick Mahomes vet fortfarande inte hur det känns att förlora i NFL.

Frågan alla ställer sig nu: Hur bra är egentligen 23-åringen? Är han morgondagens superstjärna?

Ett första svar på frågan kan vi få i kväll då han möter krafterna med decenniets gigant, femfaldige Super Bowl-vinnaren Tom Brady.

Men en jämförelse mellan de två är oschysst, framför allt mot Brady…

Att Patrick Mahomes hade en stark arm visade han redan i Texas Tech, där hans passar flög längre och djupare än de andra kvartsbackarnas på collegenivå 2016.

Men det var inte den egenskapen som fick Andy Reid att agera för att kunna plocka upp honom i 2017 års draft. Nej, det som främst fick Kansas City Chiefs-coachen att rätta till glasögonen var att flertalet av Mahomes mer vågade passningar hittade fram till tänkt mottagare mer ofta än inte, samt en föraning av att det fanns något där utöver den atletiska förmågan.

För att ta reda på om hans magkänsla stämde så bjöd Reid in Mahomes till Kansas inför draften, och presenterade en del av sitt anfall för den unge quarterbacken. Dels för att se hur han tog in strategin, samt även hur väl han kunde komma ihåg spelen som de gick igenom. Mahomes satt tyst under hela processen och antecknade det Reid sa under genomgången, som innehöll allt från olika spelvarianter till formationer, hur offensiva linjen ska blockera och olika justeringar som man kan göra när man som QB skannar av försvaret.

Fantastiskt minne

Efter teorisessionen fick Mahomes en kort paus. När Mahomes sen kom tillbaka sa Reid "Varsågod, nu är det din tur att presentera Chiefs anfall".

Varpå Mahomes gick fram till en whiteboard och mer eller mindre presenterade anfallet ord för ord. Han visade att han hade ett fantastiskt minne och även något som inte går att coacha, nämligen viljan att studera sporten.

Reid var såld och gick till dåvarande General Managern John Dorsey och skrev Mahomes på önskelistan gällande 2017 års draft. Dorsey styrde då upp en byteshandel med Buffalo Bills där man gav bort sitt val i första och tredje rundan samt sitt första runde-val 2018 för att få flytta fram till den tionde platsen i kön istället för plats 27, detta drag gjorde Mahomes till den första QB Chiefs tagit i första rundan sedan 1983.

Mahomes utövade inte bara amerikansk fotboll under sina skolår utan även baseboll och basket. Ett tag såg det ut som om han skulle gå i sin fars fotspår (Patrick Mahomes den första) och spela baseboll då han blev draftad till MLB laget Detroit Tigers år 2014, men han valde att tacka nej och fortsätta sina studier på Texas Tech. Han fortsatte dock spela baseboll och delade sin tid mellan de två sporterna under sina två första år på Texas Tech.

Att Mahomes skulle ta över rodret från QB Alex Smith stod klart, men inte på en gång. Han skulle få lära sig anfallet och anpassa sig till NFL i sin takt. Däremot så fick vi redan under försäsongen i fjol se att Mahomes hade det som krävdes då han såg ut som han aldrig gjort något annat än att leda ett NFL-lag, likaså i vecka 17 då Chiefs redan säkrat en slutspelsplats och han fick starta sin första NFL-match mot Denver Broncos och vinna.

Mahomes är, om man inkluderar säsongen 2017, alltså obesegrad som Chiefs QB med sex vunna matcher och har redan under säsongen ställts inför ett par svåra prövningar. Men den absolut tuffaste kommer i natt, då han möter ett New England Patriots som har hämtat sig efter sin långsamma start, till att nu vara ett av de mer formstarka lagen i AFC. Chiefs har redan slagit två av AFC:s giganter i Steelers och Jaguars, men decenniets stormakt är Patriots och är det lag som resten av AFC ser som en måttstock.

Det är första gången som Mahomes kommer hålla i spakarna då Chiefs möter Patriots.

Att jämföra Patriots QB Tom Brady med Patrick Mahomes kan kännas lite oschysst, oschysst mot Brady framförallt. Brady är inte ens i närheten av lika spännande att titta på då han är så skolad i att göra allting perfekt. Är det en femstegspass, ja då tar Brady fem steg bakåt och hittar sin WR och släpper bollen precis då han ska göra det. Han är coachad att göra det, och han gör det bättre än alla andra.

Inte bara Mahomes

Mahomes å sin sida leder ligan i passar lagda utanför passningsfickan, och är ur ett försvarsperspektiv svårare att förbereda sig för då han kan förlänga spelet med hjälp av sin atletiska förmåga. Jag skulle påstå att Mahomes är mer av en hybrid mellan Peyton Manning (spelförståelse/analysförmåga) och Michael Vick (atletism/undvika försvarare).

De kvaliteter Mahomes besitter har i min mening att göra med att han inte är övercoachad i konsten att vara en QB, detta på grund av att han utövat flera sporter under större delen av hans liv. Vilket har gett honom ett friare rörelsemönster i att kunna passa bollen från obekväma kroppspositioner, han behöver inte stå på rätt fot med rätt vinkel på axlarna för att leverera en bra boll.

Men det är inte bara tack vare Mahomes som Chiefs är 5–0, och heller inte bara på grund av deras anfallsvapen i tight end Travis Kelce, wide receivers Tyreek Hill/Sammy Watkins och running back Kareem Hunt, utan mycket tack vare Andy Reid som är en mästare i att coacha sitt spelarunderlag efter deras styrkor. Just Reid verkar vara som pånyttfödd med all denna talang han har att tillgå på anfallet, men framförallt med Mahomes som QB. Alex Smith i all ära, men Reid är en head coach som vill kunna gå djupt, och med Smith var det inte möjligt. Med Mahomes vid rodret kan Reid spela det anfall som han kan bäst, nämligen ett anfall där han blandar innovativa springspel och grundare passpel, med djupa bomber mot end zone.

Det fanns egentligen inget annat NFL-lag där Mahomes kunde ha passat in bättre än där han är just nu, med Andy Reid, den coach som kan vara en av de bästa QB-coacherna genom tiderna. 

Och vi som åskådare kan bara luta oss tillbaka och njuta av showen.

ARTIKELN HANDLAR OM