Höör starkast i SM-finalreprisen

avMichael Wagner

Foto: Bildbyrån

Dominanterna i svensk damhandboll fortsätter att bjuda på dramatik.

H65 Höör besegrade Sävehof, 26–25, efter en rejäl scenförändring.

– Det är jätteskönt att ha lagkamrater som avgör i slutet, säger tolvmålsskytten Mikaela Mässing.

Efter de två senaste årens SM-finaler mellan Sävehof (mästare 2018) och H65 Höör (mästare 2017) fortsatte de stora rivalerna i svensk damhandboll mäta krafterna mot varandra under onsdagskvällen i säsongens första möte i seriespelet i SHE.

I Partille Arena svängde det rejält långa stunder.

Sävehof mot Mässing

Regerande mästarna Sävehof ryckte ifrån till fyramålsledningar vid två tillfällen under den första halvleken på hemmaplan, 10–6 och 13–9.

Men i paus hade H65, eller snarare Mikaela Mässing, kommit ikapp till 13–13 efter att Höörs storskytt från nio meter svarat för nio av gästernas mål.

– Jag kanske skjuter lite för mycket ibland, men än så länge har de gått in hyfsat så då är det bara att fortsätta. Men vi är flera i laget som kliver fram, sa Mässing i paus till Sportkanalen.

H65 fortsatte med gasen i botten i inledningen av den andra halvleken och fler av gästernas spelare tog plats i målprotokollet.

Efter ett par kontringsmål av H65:s högerkantsess Evelina Källhage ryckte gästerna ifrån till ledning 19–14.

Men Sävehof gjorde som Höör i den första halvleken och kom ikapp. Med fem minuter kvar straffsköt hemmalagets Emma Fernis 24–24.

Andra klev fram hos H65

Med stor dramatik och mycket vilja bröt H65:s Anna Johansson igenom och gjorde 26–25 för gästerna med 45 sekunder kvar på klockan.

I det efterföljande Sävehofanfallet stod målvakten Gry Bergdahl för en matchvinnande räddning och Höör kunde hålla undan till seger, 26–25.

Vinsten var H65:s åttonde raka i seriespelet.

– Det här är de roligaste matcherna. Jag var jättenervös inför avkast, säger H65:s Anna Johansson till Sportkanalen. Jag var stressad i den första halvleken. Jag är jätteglad att jag kunde vända på det i den andra halvleken, säger hon om sina fem mål.

Vad betyder segern för er?

– Det är jätteviktigt att vi vet att vi kan vända matcher och det är skönt att ha med sig till helgens match i EHF-Cupen, säger Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll

H65 Höör