Körde Vättern runt – på en sparkcykel

”Polisen var nära att köra mig till psyket”

Hur Jesper Andersson firade sin födelsedag?

Genom att cykla Vättern runt – på sparkcykel.

– Jag är nog lite dum i huvudet, säger 38-åringen.

I onsdags förra veckan lade Jesper Andersson från Jönköping ut en bild på sitt Instagramkonto @scooterfarsan: ”1000 likes på denna bilden, så kör jag Vätternrundan på sparkcykel”.

På fredagsmorgonen – alltså samma dag som Vätternrundan skulle börja – vaknade han upp och såg att bilden fått över 1000 likes.

– Och människa som jag är kände jag en skyldighet att stå för mitt ord, så det var bara att fila fötterna och trampa i väg, säger han.

”Tvungen att motbevisa”

Klockan 21.26 på fredagskvällen gav sig Jesper i väg. Och mycket riktigt – på söndag kväll klockan 20.30 höll han sitt löfte genom att ta sig i mål.

– Jag gjorde ett stopp i Motala, jag var tvungen att sova och äta. Effektiv tid tog det 30 timmar.

Hur mådde du efteråt?

– Jag mådde inte bra. Med två mil kvar var jag ganska säker på att jag skulle ge upp, men jag fick otroligt stöd av Instagram-följare och annat folk som hejade på längs vägen. Det var det som drev mig, plus att folk hade sagt att det var omöjligt. De sa: ”Man KAN inte göra Vättern runt på en sparkcykel”. Då var jag ju tvungen att motbevisa dem!

Var det värt det?

– Jo, med facit i hand känns det ganska bra. Men jag kan säga så här: vaderna, fingrarna och benhinnorna är inte riktigt som de ska längre…

”Är nog lite galen”

Till råga på allt fyllde Jesper år på lördagen.

– Ja, min fru ringde och sa grattis. Jag hade inte tänkt på det, men tydligen fyllde jag år då.

Det var alltså så här du firade din födelsedag?

– Japp!

Vad säger du till alla som tycker att du är en stolle?

– Jag kan säga så här: Polisen i Motala var på väg att köra mig till psyket. Så jag köper det rakt av. Jag är nog lite dum i huvudet och galen.

Gör du om det nästa år eller var det här första och sista gången?

– Jag har faktiskt lämnat vidare stafettpinnen. Just nu känns det inte som att jag vill göra det igen, men man ska aldrig säga aldrig.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN