”Körde ner i hål och slog runt”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Loeb kraschade när Al Attiyah vann

1 av 6 | Foto: AFP

Dakarrallyt har nått sanden.

Det satte stopp för Sebastien Loeb.

– Han körde ner i ett stort hål och bilen slog runt, säger kollegan Stephane Peterhansel.

På den åttonde etappen av Dakarrallyt körde de tävlande för första gången i sanden och det knäckte ledaren Sebastien Loeb. Den niofaldige världsmästaren i rally ledde rallyt efter den första veckan, men han fastnade bokstavligen i sanden under den 394 km långa etappen mellan Salta och Belen. Samtidigt körde fjolårets segrare, Nasser Al Attiyah, felfritt, även om han utmanades av Carlos Sainz som hade ledningen när förarna hade kört i mer än tre och en halv timme, men under den sista delen ner mot mål kom Al Attiyah igen och tog ut allt ur sin MINI. Han var 12 sekunder före Sainz i mål och tog MINIs första etappseger för året - och för första gången i år var det ingen Peugeotförare först i mål.

Loeb kraschade

Stephane Peterhansel gjorde sedan en galen upphämtning och var trea i mål. Han tog också över den totala ledningen eftersom Sebastien Loeb hade fortsatta problem. Den förre rallyvärldsmästaren lyckades gräva loss bilen, men kraschade sedan ett par  mil från mål.

– Han körde om mig och sedan kom vi till en flod ungefär 20 kilometer från mål. Då körde vi i runt 120 km/timmen och han körde ner i ett stort hål och bilen slog runt, säger Peterhansel, som är teamkollega med Sebastien Loeb.

– Jag vet inte hur många gånger bilen slog runt, men han var okej. Han var ute ur bilen och han sa till oss att han var okej och att vi kunde köra.

Stora skador

Det var inte mycket som var helt på Loebs bil efter kraschen och det var ett under att han och kartläsaren Daniel Elena tog sig i mål. Ekipaget var över en timme efter segraren.

– Jag såg inte hålet. Vi körde ner i det, tappade balansen och slog runt. Mängder av saker gick sönder på bilen, vi fick bland annat byta två hjul, förklarar Loeb.

– Nu kan vi glömma totalsegern, men vi kom hit för att skaffa oss erfarenheter så den tar jag med mig.

Stephane Peterhansel som har vunnit rallyt elva gånger, med mc och med bil, leder nu tävlingen totalt, han är lite mer än två minuter före Carlos Sainz, som kör för Peugeot han också.

Kamp om minuter

I mc-klassen var Toby Price  överlägsen och tog sin fjärde etappseger för året. Det gjorde att han tog över ledningen i sammandraget också, men han är bara två minuter före Paulo Goncalves som var tvåa på etappen.

– Det var ingen perfekt etapp, jag gjorde ett par missar, säger Price.

- Men det var en bra dag och jag leder. Det är den åttonde dagen som Paulo och jag kämpar mot varandra och ingen av oss ger den andra någonting gratis, det kommer att fortsätta på samma sätt och jag tror att det bara är minuter som kommer att skilja mellan oss när tävlingen är över.

Fem etapper återstår av årets Dakarrally och målgången sker på lördag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM