Malmö FF: "Släpper inte spelare till OS”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Även AIK planerar att hålla sina spelare från Rio

Malmö FF och AIK säger att man inte planerar att ställa sina spelare till förfogande för OS-spel.
Foto: TT
Malmö FF och AIK säger att man inte planerar att ställa sina spelare till förfogande för OS-spel.

Det ser ut att bli svårt för Håkan Ericson att bygga ett OS-lag.

Nu säger både Malmö FF och AIK att man inte planerar att ställa sina spelare till förfogande för OS-spel.

– Vår grundinställning är att vi inte släpper spelare till OS, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till Expressen.

2016 ett minst sagt späckat fotbollsår med både EM och OS mitt under den allsvenska säsongen.

Sportbladet kunde under senhösten avslöja att allsvenskan bestämt sig för att spela vidare under pågående OS-turnering.

– Ja, det är bestämt. Vi har inte årstider för att stå stilla under båda mästerskapen, sa Björn Eriksson, tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet.

Nu får det beslutet konsekvenser. För Expressen berättar både Malmö FF och AIK att man räknar med att hålla sina spelare kvar i allsvenskan i stället för att släppa dem på Rio-OS.

– Vi har en inställning att vi inte kommer släppa spelare. Vi prioriterar allsvenskan först, säger klubbens vd Niclas Carlnén till tidningen och får medhåll av Björn Wesström.

”Varför ska vi prioritera högre än Fifa?”

– Vi tar ställning till allt när det blir aktuellt. Men grundinställningen är att AIK ska ha starkast möjliga lag i de tävlingar vi ställer upp i. Eftersom Fifa uppenbarligen inte har prioriterat OS som turnering så varför ska vi prioritera den högre än Fifa?, säger han.

Bland spelare i de båda lagen som kan bli tillgängliga finns Erdal Rakip, Pa Konate, Noah Sonko Sundberg och Anton Saletros samt överåriga guldhjältar som Oscar Lewicki och Patrik Carlgren.

Elfsborg berättar att de tänker agera tvärtom och släppa alla spelare som blir uttagna.

Sedan tidigare har även FC Köpenhamn deklarerat att man inte tänker släppa spelare till OS, något som riskerar att drabba ytterbacken Ludwig Augustinsson.

”Tveksamma till att släppa”

Även regerande mästarna IFK Norrköping, som eventuellt spelar kval till Champions League under Rio-OS, lutar åt att stoppa sina spelare.

”Vi är tveksamma till att släppa. Nog viktigt att klubbarna kan enas om ett kollektivt beslut”, skriver ordförande Peter Hunt i ett sms till Sportbladet.

Förbundskapten Håkan Ericson om situationen:

– Det finns en risk att det devalverar hela turneringen. Jag tycker det skulle vara väldigt tråkigt för svensk fotboll och svenska supportrar. Om man ställer upp i Ocean Race är det ingen roligt att ställa upp med en kanot. Det är så det kanske skulle kännas. Men sedan är det ju inte roligt om alla kommer med kanoter heller, säger han bland annat i en intervju med Sportbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE