Mejla

Aftonbladet

Juve har något som ingen annan italiensk klubb har

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Kristina Kappelin:

Det är verkligen ganska märkligt att Italiens genom tiderna starkaste fotbollklubb liknas vid en kvinna och inte en man. Romarna är gladiatorer, Milans spelare smådjävlar.

Men Juventus symboliseras av en tant. En förnäm sådan, ungefär som Maggie Smith i Downton Abbey. Men ändå.

Artikeln publicerades 16 december 2015

Den gamla damen. Denna Grand Old Lady. Jag medger motvilligt att det är något speciellt med Juventus, något som ingen annan italiensk klubb har. Under hösten har laget hittat inspiration och styrka i ett katastrofalt underläge. Nu har de skapat ny spänning i Serie A, mot alla odds.

För det började verkligen osannolikt dåligt. Juventus förlorade sin första ligamatch mot Udinese med 1–0 på sin hemmaarena, monumentet över deras ekonomiska och idrottsliga överlägsenhet.

Vilken kalldusch. Det var första gången på fem år.

Sedan förlorade de match nummer två också, mot Roma på Olympiastadion och Juventus fortsatte att göra sina fans besvikna.

Efter tio omgångar låg den gamla damen och skvalpade på en pinsam tolfteplats i tabellen. Under mitten. Och inte på grund av poängavdrag eller någon skandal, utan bara deras egna dåliga insatser. Max Allegris röst fick ett helt nytt, stukat tonläge. Jag kan föreställa mig vad han fick höra i klubbens sammanträdesrum.

Droppen som fick bägaren att rinna över

De goda nyheterna kom från Champions League. Juventus vann mot sina motståndare i Europa. Men de spelade oavgjort mot Frosinone, fåraherdarna som helt nyss tagit steget in i Serie A. Den 28 oktober förlorade de mot Sassuolo, klubben från den lilla kakelstaden i Emilia Romagna.

Det blev droppen som fick bägaren (sherryglaset?) att rinna över. Botten var nådd.

I sådana lägen sjunker vissa som en sten och hittar tusentals ursäkter till eländet. Det var domaren, det var det dåliga gräset, det var regnet, det var fansen, det var skadorna, det var alltings inneboende djävlighet.

Juventus påminde sig om att Den gamla damen inte är en förlorare. Man har kommit på henne med att spela med falska kort. Men i det stora hela handlar det om klubbkultur. Den som spelar i Juventus förväntas vinna och kämpa till sista blodsdroppen. Det brukar ta några månader för nya spelare att få det helt klart för sig.

Anfallsparet Dybala-Mandzukic börjar fungera nu. Chiellini, Bonucci, Barzagli är muren som motståndaren måste rasera. Tidningarna talar om en pakt mellan de gamla och de nya spelarna. Nu är det allvar.

Konsekvensen är att Juventus har segat sig upp på fjärde plats, bara sex poäng efter ledande Inter. Sista matchen innan jul är mot Carpi borta på söndag. Den första efter uppehållet är mot Serie A:s jumbo Hellas Verona. Juventus är för övrigt det lag som brukar klara jullovet bäst, medan andra har en tendens att tappa rytmen.

Aptiten har väckts igen

Den gamla damens återtåg är imponerande. Men den främsta orsaken till att hon så snabbt har kunnat hämta in försprånget är att det är betydligt trängre i tabelltoppen utan Juve. Förra året så här års hade den gamla damen redan dragit ifrån rejält.

Alla förklarade Juventus dåliga säsongsstart med kombinationen av framför allt Carlos Tevez avresa och en allmän mättnad efter fyra raka ligasegrar. Nu visar det sig att förlusterna har fått aptiten att komma tillbaka.

Juventus har blivit fruktansvärt igen, i ordets bokstavliga betydelse. I kväll är det derby mot Torino i Coppa Italia. Och redan nu är det väl bäst att börja förbereda sig mentalt för nästa års mastodontiska utmaning. För en gång skull hade klubben inte tur i lottningen till fortsättningen i Champions League. Juventus möter Bayern i sin åttondelsfinal i februari. En riktig rysare. Till och med för en så stabil gammal dam.

Av: Aftonbladet

Publicerad: