”Är en barndomsdröm som går i uppfyllelse”

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

NEW YORK. Nu kliver Lias Andersson in på hockeyns allra största scen.

Han kallades under söndagskvällen upp från farmarlaget av New York Rangers och kommer att begå NHL-debut mot Washington Capitals på Madison Square Garden natten mot tisdag.

– Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger den 19-årige supertalangen till Sportbladet

Sedan JVM-finalen i början av året, när han blev omedelbar folkhjälte i New York genom att slänga upp silvermedaljen på läktaren, har Lias Andersson befunnit sig i Nordamerika, men fått  tillbringa tiden hos Rangers farmarlag i Hartford – främst för att klubben inte velat bränna första årets på hans kontrakt, vilket händer om rookies spelar fler än nio matcher i NHL.

Nu går grundserien emellertid mot sitt slut, så på söndagen kallade Manhattan-laget – utan chans att nå playoff – upp såväl Lias som likaledes högt draftade tjecken Filip Chytil.

”Ska bli fantastiskt roligt”

Bägge kommer att begå NHL-debut mot Washington Capitals på Madison Square Garden natten till tisdag.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Alla som spelar hockey börjar redan som knattar fantisera att om att spela i NHL. Så det är definitivt en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger Lias när vi når honom strax innan den korta resan från Hartford ner till New York.

– Vi möter ju dessutom ett av världens bästa lag i Washington. Det gör att det känns extra fantastiskt.

”Hoppas jag är redo”

Den 19-årige göteborgaren – son till Niklas Andersson, som själv tillbringade tio år i Nordamerika på 90-talet och spelade 164 NHL-matcher – hann företräda Rangers i några försäsongsdrabbningar i höstas, men vet inte om det innebär att han är mer redo nu.

– Tempot är nog betydligt högre nu i slutet av grundserien. Vi får se, jag hoppas jag är redo, säger han med ett skratt.

– Det har i alla fall varit en lyckad tid i Hartford, först fick jag suverän hjälp med skadan jag ådrog mig under JVM och sedan jag började spela tycker jag det gått helt okej.

Lias har på 24 matcher med Hartford Wolf Pack stått för fem mål och nio assist.

ARTIKELN HANDLAR OM