Drama i depån – Ferraris mekaniker skadas under däckbyte

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Ljuset slog om till grönt. Kimi Räikkönen körde från depån.

Men bilen var inte redo och han körde på en av Ferraris mekaniker.

Mannen bröt både vad- och skenben.

Sebastian Vettel tog starten av Bahrains GP och hade greppet om tävlingen. På det 37:e varvet gick hans kollega Kimi Räikkönen in i depå.

Men någonting gick snett.

Ljuset som indikerar att depåstoppet är klart och att föraren ska köra iväg slog om från rött till grönt. Kimi Räikkönen uppfattade signalen och körde iväg – men däckbytet var inte klart. Mekanikerna arbetade fortfarande på vänster bakdäck och en av teamets medarbetare slogs omkull när bilen körde iväg.

– De var väldigt oturligt det som hände med vår kille, Francesco, under depåstoppet. Jag är verkligen ledsen för det och hoppas att han snart mår bättre, säger Kimi Räikkönen.

– När det gäller olyckan kan jag bara säga att jag körde när ljuset slog om till grönt. Det är omöjligt för mig att se att det var något problem med vänster bakhjul. När jag såg att någon var skadad och teamet sa till mig att stanna så gjorde jag det direkt. Tyvärr måste någonting ha gått snett och vi måste ta reda på vad det var som gick fel.

Allvarligt skadad

Mekanikern skadades allvarligt. TV-bilderna visar hur han bryter benet på ett otäckt sätt. Han fördes till sjukhus och Ferrari bekräftar att mekanikern brutit både sken- och vadben.

FIA, internationella bilsportförbundet, straffar Ferrari med en halv miljon kronor i böter.

– Teamet släppte i väg en bil på ett sätt som var farigt för personalen och skadade en medarbetare, kommenterar FIA sitt beslut i ett uttalande.

Efter incidenten parkerade en mycket irriterad Räikkönen sin bil och han bröt loppet.

Ferraris andra förare, Sebastian Vettel, vann Bahrains GP och utökade sin ledning i VM. Saubers Marcus Ericsson tog poäng för första gången sedan september 2015 – då han också blev nia!

1 av 3 | Foto: TT
Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM