Hamilton vann i Baku – tog Mercedes första seger 2018

avAnna Andersson

Ett stökigt race gav en oväntat segrare.

Lewis Hamilton vann F1-loppet i Baku.

– Det känns nästan lite konstigt att stå här, säger han efter årets första seger.

Samtliga bilar tog sig igenom den första kurvan utan problem, men sedan blev det betydligt rörigare. Force Indias Esteban Ocon kolliderade med Kimi Räikkönen och bröt loppet, även Sergej Sirotkin fick parkera sin Williams innan det första varvet var avklarat. Säkerhetsbilen kom ut på banan efter de incidenterna, men det berörde aldrig förarna i toppen. Efter omstarten kontrollerade Ferraris VM-ledare Sebastian Vettel fältet före de båda bilarna från Mercedes. Han hade greppet ända till dess att Red Bulls båda bilar kolliderade på det 39 varvet och säkerhetsbilen kom ut på banan. Det gav Mercedes och Valtteri Bottas ett mycket bra läge.

Han var den enda förare som inte gått i depå, utan kunde nyttja det faktum att säkerhetsbilen var på banan och kom ut i ledningen efter sitt depåstopp. Han hade greppet efter omstarten, men körde på något skräp som låg på banan och drabbades av punktering.

– Jag vet inte ens vad jag ska säga. Alla såg vad som hände. Det var ren otur, säger finländaren som gick i mål sist av alla.

Hamilton tog över ledningen

När han försvann från racet gick Lewis Hamilton, Mercedes, upp i topp och den regerande mästaren tog årets första seger.

– Det var ett väldigt ostädat race, säger Lewis Hamilton som nu leder VM i F1.

– Valtteri gjorde ett fantastiskt race och han förtjänade den här segern. Det känns lite märkligt att stå här som segrare, men jag gav allt hela tiden, behöll fokus och gav inte upp så det är klart att jag tar den här segern med mig.

Den regerande mästaren vann före Kimi Räikkönen, Ferrari och Sergio Perez, Force India. Det var Perez första pallplats sedan tävlingen i just Baku för två år sedan.

Succé för Saubers talang

Sebastian Vettel som hade greppet om loppet slutade fyra sedan han gjort en missbedömning när han attackerade Valtteri Bottas ett par varv från mål. Carlos Sainz var femma och Marcus Ericssons teamkollega Charles Leclerc slutade på plats sex och tog sina första VM-poäng.

För Marcus Ericsson var tävlingen i Baku någonting att glömma. Han startade på plats 18, men kom aldrig ur bottenträsket, straffades med ett tidstillägg för en incident med Kevin Magnussen och gick i mål på plats elva.

– Jag hade en riktigt bra start och kurva ett gick bra, sedan låste jag upp bromsarna och kolliderade med Kevin och det förstörde resten av racet. Det var en tung eftermiddag, säger Ericsson till Viasat Motor.

– Det bästa med den här dagen var att Charles tog viktiga poäng till teamet. Det var en fantastisk insats av honom. För mig är det en helg att glömma, det är bara att ta nya tag i Barcelona och där ska jag visa vad jag kan.

Den tävlingen avgörs den 13 maj.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM