Konfronterade tränaren mitt under guldfirandet

avMalin Wahlberg

Publicerad:

UMEÅ. Luleå Basket tog femte raka guldet på bortaplan mot Udominate.

Mitt under firandet konfronterade lagkaptenen Anna Barthold coachen David Visscher efter att han skapat rubriker om bråk i laget.

– Jag blev lite sårad faktiskt, säger Barthold.

Luleå Basket hade vunnit fyra raka guld, men aldrig något på bortaplan. Nu har de gjort det också. De regerande mästarna körde över Udominate med 92-72.

– Alla är speciella, de är väldig olika och underbara. Men det här femte är väldigt skönt, säger Anna Barthold.

Luleås 38-åriga lagkapten har lett laget till alla fem guld. Inför finalen gick lagets coach David Visscher ut i NSD och pratade om kraven hon ställer på laget.

– Vi har haft våra upp- och nergångar när det gäller relationer i laget. Spelare har bråkat med varandra, inte fysiskt men muntligt, sa han och fortsätter:

– Det tar tid att förstå varandra. Anna (Barthold) ställer höga krav och i början kan det vara svårt att förstå hennes syfte. Men det är inget konstigt. Nu har vi varit sams ganska länge och vi förstår varandra.

”Jag ställer krav”

Uttalandet rörde upp känslorna hos Barthold. Efter guldet konfronterade hon Visscher med uttalandet.

– Nu får jag äntligen chansen att rätta till det här i media. Det är inget bråk, det är snarare ärligheten, jag har sagt till spelare för att göra dem bättre och få dem att förstå vad som krävs för att vinna ett SM-guld. Men absolut inte på något bråkstadie. Sedan är det tjejer och det är väldigt många åsikter. Det är bara underbart. Det är alla skillnader i laget som gör oss unika och bättre som grupp, säger hon.

Du menar mer att du ställer höga krav?

– Jag ställer krav på laget, på coacherna och föreningen. Jag vet vad som krävs för att vinna SM-guld. Det är inget negativt, det är snarare positivt för svensk basket. Jag vill att det ska bli bättre, även på landslagsnivå och då gäller det att ställa krav.

Har du konfronterat Visscher med det här?

– Var är han? Så rättar vi ut det här på en gång. David!

Barthold kallar till sig tränaren som lägger sig platt.

– Jag brukar predika till spelarna under slutspel att man ska vara lite försiktig vad man säger till media och inte säga för mycket. Jag hade en ganska trevlig intervju, men som ofta kan hända fastnar rubriken "bråk i laget”. Och så var jag ännu mer korkad och nämnde Anna Barthold nästan som att hon var bråkmakare. Jag bad om ursäkt till Anna för det var inte riktigt fair, jag vill inte säga att media skrev fel men ibland ska man lära sig att stänga munnen. Nu ber jag offentligt om ursäkt till Anna Barthold och laget.

”Anna är vårt hjärta”

Ursäkten är godtagen, men Barthold sticker inte under stol med att hon tog åt sig.

– Jag blev lite ledsen för det är inte riktigt jag. Jag blev lite sårad faktiskt, säger hon.

Om inte annat visade Luleå på planen att det inte var några större fel på lagkänslan genom att köra över Udominate och knipa guldet. MVP:n Jessica Thomas, som kom till laget inför säsongen, gav sin syn på Luleås vinnarmentalitet efter segern.

– Familjer tjafsar. Jag vet inte om han (David Visscher) verkligen menade att vi bråkar, men familjer tjafsar. Det här är varför, det här är det ultimata beviset på varför vi gör det. För att alla är så tävlingsinriktade och har så starka karaktärer och vill vinna. Men det är bara kärlek, säger hon och fortsätter:

– Anna Barthold vet, hon vill vinna och hon vet vad som krävs. Att vinna MVP är fantastiskt, men jag kan inte tacka laget nog. Anna, David och laget trodde på mig.

Vad betyder Anna?

– Anna är vårt hjärta. Vad gör kroppen utan hjärta? Varje dag kommer hon till träning och ger allt. Som rookie, 23 år gammal, kollar jag på henne och undrar hur hon kan göra det här varje dag men hon gör det och hon har fortfarande mer kvar i tanken.

Barthold har en lång och framgångsrik karriär bakom sig och trots fem raka guld är hon inte mätt.

– Det är mer media som fokuserar på min ålder. Jag tycker att det är underbart att jag kan fortsätta jobba med det som är min passion. Det är jag och några spelare ute i Europa som fortfarande håller hög nivå. Så länge det känns bra i kroppen och jag tycker att jag kan tillföra något i gruppen så..

Du kör några säsonger till?

– Vi får se...

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM