Giro d'Italia

Roberto Vacchi om Giro d’Italia 2018

Av: 

Emelie Fredriksson

Chris Froome på en presskonferens inför årets Giro.
Chris Froome på en presskonferens inför årets Giro.

SPORTBLADET

Roberto Vacchi tycker inte att någon tävling slår Giro d’Italia.

Här snackar han om vem som blir årets utropstecken, varför etapp 19 känns extra spännande, vad det kommer att snackas om och vilken form han själv är i.

– Man är inte den mest socialt kompetenta människan de här tre veckorna..., säger mångårige cykelkommentatorn.

Roberto Vacchi har kommenterat cykelsport i många år och inför årets första stora etapplopp svarar han på fem frågor om den 101:e upplagan av loppet som han håller extra kärt.

Varför gillar du Girot så mycket?

– Det är en av de första professionella tävlingarna som jag kom i kontakt med som liten grabb. Jag har italienska föräldrar och bodde i Italien från jag var nio till tolv år och det var där jag började tävlingscykla. Sedan tycker jag att det är tävlingen med kanske den publik som kan cyklingen bäst. Det är verkligen mycket passion runt tävlingen. Det är också otroligt vackert och det loppet där man kanske får till de bästa bilderna, och jag tycker att det är kul att se saker runtomkring.

Vilken är den vackraste delen av årets lopp?

– Det finns guldkorn överallt och man får uppleva mycket av Italien. Alla delar har sin tjusning. Sicilien har sitt, vi får se vulkanen Etna och sedan kommer vi åka ut med kuststräckor som kommer att vara helt magiskt vackra. En väldigt speciell del kommer vara etapp 19 där det finns en grusväg som vi ska upp för i nio kilometer till högsta toppen (Colle Delle Finestre). Är det bara fint väder kommer det bli otroligt fint.

Vem blir årets utropstecken?

– Det finns tre stycken huvudfavoriter: Chris Froome, Tom Dumoulain som vann förra året och Fabio Aru. Men jag är lite sugen och spänd på vad Simon Yates och Miguel Lopes kan göra. De är unga och har visat goda takter tidigare. De kanske kommer att ta det där definitiva steget.

Vad blir årets snackis?

– Det alla funderar på och det man kommer att höra mest om är Chris Froomes medverkan. Det började redan på presskonferensen igår (torsdag). Det var mycket snack kring honom och ledningen i laget.

Det var i september, i samband med Spanien runt, som han ertappades med för höga halter av astmamedicinen salbutamol. Under utredningen får stjärnan tävla eftersom brottet anses så pass lindrigt.

– Det hänger som ett mörkt moln över honom. Blir han fälld blir han bara av med sitt resultat just den dagen och därmed slutsegern i Spanien runt. Annars har han all rätt att tävla, sådana är reglerna – sedan kan man tycka att det är moraliskt fel eller inte. Men han måste vara beredd på att han får massvis av frågor om det.

Snackis 2?

– Starten I Israel skapar lite debatt för och emot. Det finns de som tycker att det är helt fantastiskt och de som inte alls tycker om det. Det splittrar väldigt mycket. Internationellt har jag läst mycket om att ”nej i år ska jag inte följa Girot” från människor som annars tittar.

Vilken form är du själv i?

– Jag tycker ändå att jag är i hygglig form. Jag hade en urladdning på OS kan man säga. Det var jättekul och inspirerande. Nu är det fler dagar och timmar och man hamnar alltid i en bubbla, mer nu än tidigare. Man lever med det hela dygnet med sociala medier, frågor som man ska svara på och klipp som ska läggas ut, så det är inte bara kommenteringen. Mitt i detta ska man förbereda varje etapp. Man är inte den mest socialt kompetenta människan de här tre veckorna. Man blir rätt trist i ett förhållande. Men så får det vara. Det är jäkligt kul.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Peder Fredricson siktar mot VM efter succéåret · Framtiden för All In

ÄMNEN I ARTIKELN

Giro d'Italia

Cykelsport

Chris Froome