Polen missade VM – ändå spelar de premiär mot Sverige

”Kvalar man inte in är man inte med i VM”

avJohan Flinck

SPORTBLADET

STUTTGART. Polen missade VM.

Ändå spelar de premiär mot Sverige i kväll.

– Man kan tycka att om man inte kvalar in har man misslyckats och är inte med i VM, säger förbundskapten Henrik Signell.

Foto: ROBERTO PFEIL / TT / NTB Scanpix

Polen har gått till semifinal i de två senaste världsmästerskapen.

Men i playoff till årets VM blev man utklassade av Ryssland och missade VM.

Men när VM skulle lottas någon vecka senare gav det internationella förbundet polskorna ett wild card.

Polen placerades då i den lägsta seedningsgruppen, bland VM:s största blåbärsnationer. Sverige drog sedan nitlotten när man fick Polen från denna seedningsgrupp i stället för Paraguay, Kamerun eller Tunisien.

– Det är det i särklass tuffaste laget ur den seedningsgruppen, säger Sveriges förbundskapten Henrik Signell.

I sammanhanget ska det tilläggas att Sverige fick det kanske svagaste laget från seedningsgrupp tre: Tjeckien, i stället för Brasilien, Spanien eller Serbien.

Imponerat mest under uppladdningen

Polen är det lag som kanske imponerat mest under uppladdningen till VM då man kört över stora nationer som Rumänien och Brasilien.

Nu är polskorna en av Sveriges största konkurrenter om en topplacering i gruppen och lagen möts direkt i kvällens premiär.

Sportbladet frågade svenske förbundskaptenen vad han tycker om förfarandet med wild card:

– Är reglerna sådana är de här som vilket lag som helst. Sedan kan man tycka att om man inte kvalar in har man misslyckats och är inte med i VM. Men så länge man har den möjligheten så är det klart att då ska den utnyttjas. Det var Polen som fick den denna gången, säger Signell.

Från wild card till VM-final

Isabelle Gulldén:

– Jag visste inte om det förrän du berättade det. På ett sätt är det roligt att de blir tuffa matcher. Men det är segt om man skulle förlora för man vet att man hade slagit Kamerun och Paraguay.

Det var för ett par år sedan Internationella förbundet tog sig friheten att dela ut ett eller två wild card till varje VM (efter att kastat ut inkvalade Australien och ersatt dem med kvalsumpande supermakten Tyskland till herr-VM 2015). Friplatsen brukar gå till en europeisk nation på bekostnad av någon annan kontinent.

Vid herr-VM tidigare i år fick Norge friplatsen och tackade med att ta sig hela vägen till final.

Damlandslagets fem bästa mästerskap på 2000-talet 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM