”Jag ska kriga för finalplats nu”

Slog rekord direket

avSimon Bank

1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

KÖPENHAMN. Vad betyder ett snabbt försökslopp i början av ett mästerskap?

Kanske ingenting. Kanske väldigt mycket.

– Det är otroligt skönt att det går så bra, det ger ett avstamp för hela veckan, säger Sophie Hansson.

Hon är bara nitton, men det känns som att hon varit med väldigt länge. Sophie, den yngre av de skånska Hansson-systrarna, har alltid haft en extrem talang – men har haft väldigt svårt att få till det när det väl varit mästerskapsdags.

– Jag kommer ihåg för fyra år sedan när jag var här (i danska Herning) på mitt första EM och knappt kunde hälla upp i min egen vattenflaska för att jag var så nervös. På femtio meter kan man inte vara nervös när man simmar, säger hon.

Då hade hon inlett kortbane-EM:s första försökspass med att slå sitt eget svenska juniorrekord på 50 meter bröstsim (30,08) och kvala in till semifinal med fjärde bästa tid. Simningen såg, trots distansen, lugn och ordnad ut.

 – Jag fick ut det idag, tajmingen stämde och detaljerna var bättre än vanligt, säger Sophie Hansson.

”Under 30 sekunder”

I sämsta fall var det bara ett rekordlopp. I bästa fall kan det vara ett tecken på att den där mentala mästerskapslåsningen gett med sig.

– Första loppet… det är otroligt skönt att det går så bra, det ger ett avstamp för hela veckan. Jag ska kriga för finalplats nu och komma under 30 sekunder förhoppningsvis. Det handlar om att lita på sin egen simning, koppla bort banorna bredvid.

Du känner dig tryggare nu?

– Mycket tryggare.

ARTIKELN HANDLAR OM