Fler uttagna till OS i Pyeongchang

Skrällen Walter Wallberg, 17: En lättnad att höra

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Wallberg.

avEmil Carlsvärd

SPORTBLADET

Fram till i dag bestod den svenska truppen till OS i Pyeongchang av 25 aktiva utövare.

I dag utökade SOK truppen till 28, när tre aktiva adderades till truppen: Matts Olsson, alpint, Walter Wallberg, puckelpist och Herrlaget stafett, skidskytte.

– Det var en lättnad att höra att jag får åka, säger Walter Wallberg i ett pressmeddelande.

Under onsdagen kompletterade Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) den svenska truppen till OS i Pyeongchang 2018 med tre namn:

Mats Olsson som åker alpint storslalom (kom bland annat sexa i VM 2017).

Walter Wallberg som åker puckelpist (ligger elva i världscupen 2017).

Herrlaget stafett i skidskytte (ligger fyra i världscupen 2017).

En som blev väldigt glad över beskedet är Walter Wallberg, 17. Han har redan startat i sex världscuptävlingar och i sin fjärde tävling fick han ställa sig på pallen när han tog emot bronsmedaljen. Året dessförinnan tog tonåringen hem totalsegern i Europacupen samt en silvermedalj i JVM. Nu får han mäta sig med de allra bästa i världen, efter att endast ha gjort en tävling i årets världscup.

”Hade inte förväntat mig det här”

– Det var en lättnad att höra att jag får åka. Jag hade inte förväntat mig att jag skulle bli uttagen så pass tidigt, men det är väldigt skönt att vara klar och uttagen. Det är inte det att jag varit speciellt stressad, men att nu slippa tänka på att jag måste göra resultat innan OS är skönt, säger 17-åringen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag har väl inte känt någon press men det har legat lite i bakhuvudet.

Wallberg gör sitt första OS någonsin. Trots den ringa erfarenheten har han målet klart för sig.

– Jag förväntar mig samma som på världscup. Jag åker dit för att göra mina åk, och får jag till mina åk som jag vill vet jag att det kan räcka långt. Men eftersom det är mitt första OS är jag också där för att lära mig och få erfarenhet. Jag menar, jag är bara 17 år, så jag vill inte ha för höga förväntningar på mig själv, säger han.

Stafettlagen utökas

Efter att Herrstafettlaget slutat på en imponerande fjärdeplats i söndagens stafett fick de under onsdagen reda på att de är OS-klara. Sedan tidigare har SOK tagit ut ett damstafettlag och ett mixstafettlag.

Truppen är nu uppe i 28 aktiva, där 13 av dem är damer och 15 är herrar. Utöver de som tävlar individuellt är dessutom tio lag uttagna. Uttagningarna har hittills gjorts i åtta idrotter: alpint, curling, ishockey, längdskidor, puckelpist, skicross, skidor slopestyle och snowboard slopestyle.

Fotnot: Kompletterande uttagningar görs 20 december, 12 januari och 16 januari.