IOK:s besked: Portar Ryssland från OS

Den internationella olympiska kommittén har fattat sitt beslut: 

Ryssland får inte deltaga i OS i Pyeongchang. 

Däremot kan aktiva få tävla under neutral OS-flagg, meddelar IOK.

Ryssland meddelar att de tänker överklaga beslutet.

Det är nästan exakt tre år sedan de första uppgifterna om organiserad rysk dopning, då i friidrottsförbundet, dök upp på allvar. 

Efter dubbla McLaren-rapporter, mängder av individuella OS-avstängningar, häpnadsväckande dokumentärer och ryska försvarstal landade i dag Schmid-kommissionens utredning av Sotji-OS hos IOK:s exekutiva kommitté. 

Uppdraget för IOK: att läsa utredningen och avgöra om Ryssland ska få delta i vinter-OS i Pyeongchang om 66 dagar trots de bevis om statsunderstödd dopning som framkommit i tidigare rapporter. 

Och på kvällens presskonferens kom så beskedet; Rysslands olympiska kommitté stängs av från deltagande i OS – däremot kan enskilda aktiva få dispens och tävla under neutral flagg.

Schmid-kommissionen bekräftar att man funnit bevis för ”systematiserad manipulation av antidopningreglerna”, skriver IOK i ett pressmeddelande.

Ministrar stängs av på livstid

I korthet innehåller IOK:s beslut följande:

IOK stänger av ryska olympiska kommittén omedelbar.

Enskilda aktiva som aldrig tidigare dömts för dopning och som anses vara ”rena idrottare” kan tävla som neutrala idrottare under förkortningen OAR (Olympic athlete from Russia). Dessa idrottare kommer att tävla i en speciell tävlingsdräkt och för den olympiska flaggan. Idrottarna väljs ut av en panel som IOK satt upp och förutom att de aldrig får ha stängts av dopning så måste de testas extra noga på vägen fram till OS. Ingen rysk nationalsång får spelas under mästerskapet.

Inga officiella delegater från det ryska idrottsministeriet får ackreditering till OS. Dessutom stängs vice premiärminister Vitalij Mutko och tidigare vice idrottsministerna Jurij Nagornykh från alla framtida OS då de anses vara högst ansvariga för dopningskonspirationen. Samme Mutko som är ansvarig för fotbolls-VM 2018.

”En attack som vi aldrig tidigare sett”

Ryska olympiska kommittén ska betala 126 miljoner kronor för att bygga upp den nya oberoende testverksamheten ITA.

– Det här är en attack som vi aldrig tidigare sett på den olympiska integriteten, säger IOK-presidenten Thomas Bach.

– Som en före detta idrottare själv känner jag mig väldigt ledsen för alla rena idrottare som har lidit av den här manipulationen, fortsätter han.

Beslutet hyllas av visselblåsaren och tidigare dopningsdoktorn Grigorij Rodtjenkov:

– Han är väldigt stolt över jobbet som IOK gjort. Det är ett kraftfullt besked som säger att Ryssland måste straffas för det här, säger han.

Ingen tv-sändning

I Ryssland är det andra tongångar.

Ordföranden i ryska skridskoförbundet beskriver IOK-beslutet som "förolämpande" som "skadar den olympiska rörelsen". Ordföranden i landets curlingförbund kallar domen "oprofessionellt" och ordförande i bobförbundet är "chockad".

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax har tv-bolaget VGTRK beslutat sig för att inte sända de olympiska spelen.

Och senare under kvällen kom beskedet att Rysslands olympiska kommitté kommer överklaga. Alexander Zjukov, som själv är livstidsavstängd, meddelar beslutet för ryska sajten R-sport, skriver TT.

Samtidigt är Zjukov nöjd med att IOK valt att kalla det ”olympiska ryska idrottare”.

– De kommer att kallas ryska idrottare och inte neutrala, det är väldigt viktigt, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.