Uppdrag – fixa en halv miljard

SPORTBLADET

Laul: Som vd har Mats Enquist en ordentlig förhandling framför sig

Mats Enquist blir den första, historiska vd:n över allsvenskans och superettans klubbar.

Uppdraget: fixa fram en halv miljard kronor inom fem år.

Det låter som något pappa Per-Olov kunnat skriva en intressant roman om.

Den uppmärksamme har redan noterat att Svensk elitfotbolls nye vd är son till ingen mindre än prisbelönte författaren P-O Enquist, två gånger vinnare av Augustpriset och en av Sveriges mest hyllade författare utomlands.

Och det krävs nog att fantasin och den undersökande drivkraften har gått i arv, Mats Enquists uppdrag för allsvenskan och superettan formuleras så här i pressmeddelandet som skickades ut i går:

”Sef satsar framåt i ett femårsperspektiv för att göra allsvenskan till Nordens bästa liga och fördubbla intäkterna till elitfotbollen”.

Har legat på samma nivå

I dag har allsvenskans och superettans klubbar årliga intäkter på 280 miljoner kronor* via Sef.

Senast från 2017 ska den siffran alltså vara 560 miljoner om året – över en halv miljard.

Pengarna kommer från centrala avtal som tv-avtalet (180 miljoner), Svenska Spel (70 miljoner) och sammanlagt 30 miljoner från sponsorerna Volvo, Adecco, Ica, Scandic, EA Sport och Posten.

Tv-pengarna har legat på samma nivå sedan 2006 och nuvarande avtal gäller 2011–2015. Där har Mats Enquist en ordentligt förhandling att göra.

Måste lyfta ligan

Diskussionen om att sälja namnrätten till allsvenskan (och även superettan) har pågått länge och till våren väntas Svenska Fotbollförbundets årsmöte ge grönt ljus till en försäljning. Också den affären lär i så fall landa på nye vd:s bord. Namnrätten beräknas vara värd 30–40 miljoner om året.

Mer då?

Tja, det är väl det Mats Enquist ska fundera på fram till han tillträder 16 januari. Sef:s sportsliga målsättning ”Nordens bästa liga” handlar bland annat om att lyfta allsvenskan från 24:e till 15:e

plats på Uefa:s klubblagsranking men exakt hur det ska ske är oklart.

– Fotboll är vår nationella folksport och jag ser fram mot att arbeta med att stärka stödet till vår elitverksamhet på klubbnivå. Att få komma in i ett sådant här utvecklingsskede är perfekt, säger Mats Enquist i pressmeddelandet.

Förutom son till en världsberömd författare var han Svenska golfförbundets generalsekreterare 2001–2008 men hoppade av efter en konflikt med styrelsen där Enquist slogs för att öka golfklubbarnas makt och betydelse. Utöver det har Mats Enquist varit företagsledare inom it-säkerhetsbranschen i olika omgångar, sitter på en examen i datavetenskap från Uppsala universitet samt gillar Kings of Leon och South Park. Någon erfarenhet från fotbollen har han överhuvudtaget inte, favoritlaget är IK Sirius.

Kan dra nytta av golfen

Å andra sidan kanske det är just vad svensk fotboll behöver – en person som inte tagit sig fram genom fotbollens hierarkier utan har skolats i helt andra verksamheter.

Just golfbakgrunden kan han faktiskt få nytta av på nya jobbet. I en intern rapport från i höstas slog SvFF fast att samarbetet med svensk golf ska fördjupas i syfte att få ordning på de emellanåt bedrövliga fotbollsgräsmattorna.
* Alla pengar för­delas inte rakt ner i klubbarnas fickor utan finansierar även storbildsskärmar på arenorna, den nya satsningen på klubb-tv med mera.

avRobert Laul