Handboll

”Det är inget jävla Harlem Globetrotters”

avEmil K Lagnelius

Sverige ledde med elva mål – men kollapsade

1 av 10 | Foto: TV4

Sverige krossade Polen – i första halvlek.

Men sedan följde en kollaps.

Sverige ledde i paus med 20–9, men tappade till 29–29.

– Det känns förjävligt, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

Mötet med Polen blev en rysare utan att behöva bli det.

Sverige inledde fantastiskt bra och Polen lyckades inte överlista svenske målvakten Andreas Palicka förrän efter 6.45. I paus ledde Sverige med förkrossande 20–9 efter att allt gått svenskarnas väg.

– Vi är mycket mer taggade och aggressiva än senast, framför allt i försvaret, sa högernian Johan Jakobsson.

– Vi är väldigt nöjda med första halvlek, men nu återstår 30 minuters tufft arbete, sa förbundskaptenen Staffan Olsson.

Kollektiv kollaps

Det budskapet gick uppenbarligen inte fram till spelarna – som stannade mentalt kvar i omklädningsrummet i pausen. Efter fyra raska mål av Polen tvingades förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren ta timeout efter fem minuter.

– Nu lägger vi väck detta och jobbar med det spelet vi har och fan inget annat. Vi måste satsa i våra attacker, vi kan inte stå stilla på tolv meter och spela bollarna, sa Lindgren och Staffan Olsson fyllde i:

– Lyssna upp nu, de kommer vara offensiva, så inte börja studsa och inte ha någon att spela. Vi måste ha aktivitet utan boll. Det är inget jävla Harlem Globetrotters här nu utan nu är det match för i helvete!

”Paralyserat”

Men de svenska spelarna – som varit så självsäkra i första halvlek – hade plötsligt fått gummiarm och med en minut kvar kvitterade Polen till 29–29.

Sverige fick en sista chans att avgöra, men ingen vågade avsluta. Genomklappningen var ett faktum.

Staffan Olsson var förkrossad när han intervjuades av TV4 direkt efter slutsignalen:

– Det känns förjävligt att vi tappar. Lika fantastiska som vi var i första halvlek, lika dåliga är vi i den andra, säger han.

”För stillastående”

Polen punktmarkerade bort Kim Andersson, men Sverige hade inget motvapen.

– Just nu mår vi inte så bra. Vi har tränat på hur vi ska agera när de tar bort Kim. Men vi lyckades inte genomföra vad vi snackade om. Det blir en ovan situation för oss. Vi blir stillastående, säger Jonas Larholm till TT.

– Vi blev för stillastående och då spelar det inte så stor roll vad man har för lösningar. Det blev paralyserat, säger Staffan Olsson till TV4.

Chansen till semi minimal

Sverige har nu två poäng inför de två sista matcherna i mellanrundan. Det är långt ifrån säkert att segrar mot hemmanationen Serbien på måndag och mot Danmark på onsdag räcker för att nå semifinal.

– Finns det en chans är det dumt att inte tro på det. Som vi spelar i första halvlek kan vi säkert vinna matcher mot många lag, säger Jonas Larholm i ett försök att låta positiv.

Fotnot: Harlem Globetrotters är ett basketlag som kombinerar skicklighet och artisteri till att skapa en av världens mest kända sportunderhållning. Genom åren har laget besökt mer än hundra länder och spelat mer än 20 000 uppvisningsmatcher.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll