Nya mardrömmen för Liu Xiang

SPORTBLADET

Skadades på hemma-OS – nu föll han

1 av 10

LONDON/STOCKHOLM. Fyra år efter skadan på hemma-OS skulle Liu Xiang ta revansch.

Men loppet var över redan efter ett par meter – kinesen föll på första häcken.

Enligt de första rapporterna slet han av ena hälsenan.

Kinesiske häcklöparen Liu Xiang, 29, fortsätter att vara osannolikt otursförföljd i OS-sammanhang.

Inför Peking-OS 2008 var han det stora kinesiska hoppet på friidrotten. Men Xiang tvingades avbryta tävlingen redan innan den startat – han hade dragit på sig en skada i hälsenan.

I dag var det tänkt att han skulle göra revansch. Men precis som för fyra år sedan var oturen framme. Xiang stack i väg ur startblocken, sprintade fram mot första häcken – och föll.

”Ingen rolig syn”

– Det var ingen rolig syn. Något händer med hälsenan, den som stoppade honom i starten i OS i Peking. Han drog sig ur tävlingen i London för några veckor sedan med anledning av hälsenan och när han nu trycker ifrån vid första häcken ser man att något händer i den där hälsenan, säger Susanna Kallur i SVT direkt efter loppet.

Kinesen är en av världens bästa löpare på 110 meter häck och har flera medaljer ifrån VM i sitt prisskåp. Hans konkurrenter slipper nu visserligen möta kinesen men är trots det bedrövade å hans vägnar.

Enligt de första rapporterna slet han av ena hälsenan.

– Jag är väldigt ledsen för hans skull, men också väldigt stolt. Han har jobbat väldigt, väldigt hårt för att komma tillbaka, säger kinesiske lagledaren Feng Shuyong.

Bolt lider med Xiang

– Han var i sitt livs form, det är en tragedi. Verkligen hjärtskärande. Jag hade sett fram emot att möta honom, säger Ariel Merritt efter loppet, och fortsätter:

– Det är verkligen synd om Liu. Jag tror inte att något var fel inför loppet, han såg okej ut. Men gör du ett misstag är du borta. Allt handlar om att göra så få misstag som möjligt.

Superstjärnan Usain Bolt lider också med Xiang:

–  Som han pressat sig själv för att komma tillbaka och så händer det här... det är sorgligt för vilken idrottare som helst.

– Det är verkligen tufft för honom. Han är en av de bästa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS