Mamman i tårar när Lindberg avslutade

SPORTBLADET

Anna tia i OS-finalen

LONDON/STOCKHOLM. Anna Lindberg kom på tionde plats i OS-finalen, men var bäst av alla i en annan aspekt.

30-åringen pensionerar sig nu som tidernas mest rutinerade kvinnliga simhoppare.

Foto: Anna Lindberg med mamma Ulrika Knape-Lindberg.

I semifinalen visade Anna Lindberg erfarenhet. Hon gjorde ett svagt förstahopp och följde upp av ett rent misslyckat andra. Ändå nötte hon sig in i tävlingen och gled i sista hoppet upp bland de tolv som gick till final.

Där började det lika trassligt.

Anna Lindberg låg sist efter 63,00 i första hoppet och elva efter andra. Sedan ryckte hon upp sig och började klättra. Med 67,50, 67,50 och 63,00 på de avslutande tre slutade hon tia.

– Jag vet inte, jag har inte hunnit tänka så mycket på det. Nu har man precis hoppat färdigt. Jag hade velat hoppa lite bättre, men det blir inte alltid som man har tänkt sig. Jag har haft väldigt roligt i alla fall och har gjort allt jag har kunnat fram tills det här, säger Lindberg.

Kinesiskt i topp

Anna Lindberg har burit upp svenskt simhopp sedan mitten av 90-talet. Hon OS-debuterade 1996 och avslutade just, här i London, sina femte olympiska spel. Ingen kvinnlig simhoppare har gjort lika många OS och med tårarna rinnande ner för kunderna berättade mamma Ulrika Knape-Lindberg om hur stolt hon är över dottern.

– Okej, hon har ingen OS-medalj och VM-medalj, men hon har sex EM-guld. Hon har betytt så mycket, hon är en personlighet, en fin människa och ödmjuk. Så fokuserad, sade Knape-Lindberg om sin 30-åriga dotter som tillhört världseliten i mer än halva sitt liv, till TT.

Guldkampen i London blev som väntat en kinesisk affär där Wu Minxia till slut vann klart – 414,00 poäng mot silvermedaljören He Zis 379,20 poäng. Mexikos Laura Sanchez Soto blev trea med 362,40.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS