Här fixar de gulddramat

SPORTBLADET

Laul: Häckens seger gör att fyra lag kan vinna SM-guld

Foto: HÄCKENS HJÄLTE Nasiru Mohammed hoppade in i den 65:e minuten. Elva minuter senare hade den 18-årige ghananen gjort två mål och vänt Häckens underläge 1–2 till 3–2. ”Jag blev otroligt glad”, sa Mohammed.

Ryktet att allsvenskan är avgjord visade sig betydligt överdrivet. Fråga bara AIK och Häcken som tog ansvar för guldstriden i går.

I kväll vet vi vad Malmö FF svarar.

Efter att Elfsborg kört över Malmö med 4–1, vänt underläge till seger mot Helsingborg och skaffat sex poängs försprång gick det knappt att öppna en tidning eller surfa in på en sportsajt utan att förr eller senare stöta på ordet ”guldryck”.

Själv gick jag på linjen att det fortfarande återstod ett hinder – naturgräset – och ja, tja…en vecka senare är allsvenskan ett drama i tio akter fram till början av november då AIK och Malmö FF möts på Råsunda, Elfsborg tar emot Åtvidaberg och Häcken reser till Sundsvall.

I huvudrollerna:

Konstgrässpecialisten Elfsborg.

Förhandsfavoriten Malmö FF.

Målmaskinen Häcken.

Försvarsmuren AIK.

AIK vann borta mot Gais i går men har det tuffaste spelschemat, kvar att möta är alla tre toppkonkurrenter plus Helsingborg och Djurgården. Å andra sidan har Gnaget därigenom det stora silvret i egna händer.

Malmö FF kan sätta rejäl press på Elfsborg i kväll genom seger hemma mot Gif Sundsvall, då skiljer bara tre poäng igen.

Bara fem ordinarie i andra halvlek

Häcken och Elfsborg möttes i går i en match att minnas.

Efter en minut hade Häcken en boll i stolpen, 89 minuter plus tilläggstid senare hade vi fått sex mål, sju gula kort, ett rött, en snurrfint av Kari Arkivuo som lär gå bra på Youtube i Finland och en motläggsduell mellan Oscar Lewicki och Anders Svensson där den senare studsade undan som om han sprungit in i ett litet bergmassiv.

Elfsborg saknade avstängde Oscar Hiljemark samt skadade Lasse Nilsson och Viktor Claesson. Tränaren Jörgen Lennartsson ändrade därför om ordentligt i startelvan och det blev inte bättre av att Andreas Augustsson fick problem med ett knä och tvingades kliva av i paus.

Ett tag i andra halvlek hade serieledarna bara fem ordinarie spelare på ordinarie positioner.

– Det blev lite rörigt, konstaterade Daniel Mobaeck som började som högerback och avslutade som mittback.

Sådant har du inte råd med mot allsvenskans målfarligaste lag. Häcken spelar med osvenskt små marginaler över hela planen och visst, ibland straffar det sig. Dominic Chattos chanspassning på egen planhalva till Marcus Rohdéns 2–1 förde tankarna till VM 1986 när Jesper Olsen bjöd Emilio Butragueño på den olycksaliga 1–1-kvitteringen.

Men det är bara att titta i tabellen för att inse att det smakar mer än det kostar. I går vann Lewicki (vilken utvecklingskurva den pojken har haft i år) och Chatto meter med raka passningar på mötande forwards, de växlade kant och Elfsborg fick jaga och jaga och till slut blev det för jobbigt. Framför allt då boråsarna är vana vid sitt konstgräs och inte en mer tungsprungen gräsmatta som Rambergsvallens.

– Vi försökte flytta bollen så att de fick springa mycket. När det gäller underlagsbytet kan det var en idé att vrida och vända, låta de springa, och till slut få utdelning, sa tränaren Peter Gerhardsson.

Två identiska av Mohammed

Jörgen Lennartsson håller envist fast vid att underlaget inte är en faktor för resultat men fakta är att Elfsborg bara tagit en poäng av 15 möjliga på naturgräs.

Och mönstret är det samma gång på gång: av nio insläppta mål har sju kommit i andra halvlek, ofta sista kvarten, när det mer sugande underlaget gör sig påmint i spelarnas ben. En tredjedel av Elfsborgs gula kort är från deras fem gräsmatcher, samt båda utvisningarna. Det är klart att Elfsborg kan vinna fotbollsmatcher på gräs men att påstå att underlaget inte påverkar är lögn. Det mentala är också en del men den är svårare att mäta.

– Du får gå in och rota i spelarnas huvuden, flinade Peter Gerhardsson.

En ännu större faktor var förstås Häcken-tränarens byte i 65:e minuten vid ställningen 1–2: ut gick Björn Anklev, in kom 18-årige Nasiru Mohammed, hämtad från samma akademi i Ghana som skytteligaledaren Waris Majeed. Dioh Williams tog hand om högerkanten, René Makondele flyttade in centralt och unge Mohammed gick till vänster. Inom loppet av fem minuter gjorde Häcken två närmast identiska mål när Elfsborgs Stefan Ishizaki inte orkade hem på försvarssida. David Frölund och Dioh Williams trampade förbi ensamme högerbacken Andreas Klarström och i straffområdet hade Mohammed smugit in från andra sidan. Två bestämda avslut från 18-åringen betydde 3–2 och Gerhardsson berömde Williams kantspel:

– Som ytter ska du ha krita på fötterna och det hade Dioh.

Målfester av Häcken

På Rambergsvallen har Häcken nu gjort fem mål på Malmö, fyra på Elfsborg och i näst sista omgången kommer AIK på besök. Men om uppgifterna stämmer att Tom Söderberg byter Hisingen mot Borås är det frågan om defensiven inte blir alltför svag för att kunna utmana hela vägen.

Elfsborg har närmast Syrianska hemma, två mittbackar är avstängda och den tredje, Daniel Mobaeck, har vadproblem. Senare i höst väntar fyra matcher till på gräs och Elfsborg har knappast råd att förlora alla fyra om de ska behålla sin tätposition guldstriden ut.