Äntligen, Dackarna!

SPORTBLADET

Efter 45 års väntan får Målilla fira ett SM-guld

Foto: Andreas Jonsson hissas efter segern.

VÄSTERVIK. 45 års väntan är över.

I kväll fick Dackarna från Målilla återigen fira ett SM-guld – då grät lagledaren Morgan Andersson av glädje.

– Vi har jobbat hårt för det här, säger han till sportbladet.se.

Dackarna vann den första finalen hemma i Målilla med 53–43. Men Västervik är erkänt starka på hemmabanan och en vändning var långtifrån omöjlig.

I en svängig och oviss drabbning på Ljungheden bytte de båda Smålandslagen femettor med varandra.

Västervik såg ut att ha kopplat greppet då laget roffade åt sig en tiopoängsledning tack vare två raka femettor i heat åtta och nio.

Merparten av de 9 398 åskådarna jublade åt hemmalagets framfart.

Jonsson matchades flitigt

– Usch, då var det nervöst. Det var länge sedan jag var så här nervös under en tävling. Jag vet hur bra Västervik kan vara, säger Dackarnas stjärna Andreas Jonsson till TT efter matchen.

Men Dackarna vägrade ge sig och tog sig tillbaka efter en femetta av Fredrik Lindgren och Peter Karlsson.

Jonsson matchades flitigt av Dackarnas lagledning i slutet av matchen. Han vann heat 10 och 13 men frågan är om inte hans tredjeplats i heat 14 var minst lika viktig. Jonsson blev passerad av Tomasz Gollob på sista rakan men tog ett snävt spår i sista sväng och åkande på bakhjulet ut mot sargen vid mållinjen höll han en ursinnig Gollob bakom sig och räddade oavgjort i heatet och fyra poängs ledning för Dackarna totalt. Gollob hötte med näven mot Jonsson efter heatet utan nytta.

Avgjorde i näst sista heatet

– Jag vet att Gollob inte kan åka snävt i svängarna så jag gjorde som Nicki Pedersen brukar göra, säger Jonsson och skrattar nöjt.

Och i matchens näst sista heat avgjordes det. Svenske stjärnan Andreas Jonsson tog en heatseger och tack vare 4–2 i heatet var det omöjligt för Västervik att komma i kapp.

Västervik vann till slut den andra finalmatchen med 51–45, men då Dackarna hade ett tio poängs försprång från den första finalen tog de hem SM-bucklan.

– Kul för föreningen, säger Dackarnas lagledare Morgan Andersson, som för övrigt bor i Västervik, till sportbladet.se.

Klubbens femte guld

– Jag vet hur mycket klubben har jobbat för detta de senaste åren så det var skönt att vi klarade av att vinna. Personligen har det varit ett tufft år men nu har jag SM-guld både i lag och individuellt så det finns ju ljusglimtar att titta tillbaka på också, säger Jonsson till TT.

Det här är Dackarnas femte SM-guld. Det senaste togs 1962.

Hans Andersen och Andreas Jonsson blev poängbäst i mästerlaget med 13 poäng vardera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway