”Spelare har erbjudits pengar för att lägga sig”

SPORTBLADET

Tommy Haas om fusket på ATP-touren

Tennisstjärnan Andy Murray skapade rubriker när han gick ut och sade att det förekommer uppgjorda matcher på tennistouren.

Nu får han stöd av Stockholms opens affischnamn Tommy Haas.

– Jag har varit med i turneringar där spelare erbjudits pengar för att lägga sig, säger Haas till TT.

Foto: Tommy Haas.

Spekulationerna kring att tennisspelare erbjuds stora pengar för att lägga sig i samband med matcher har förekommit en längre tid. På tisdagen tog det en ny vändning när den brittiske stjärnan Andy Murray gick ut i en intervju med BBC och sade: ”Det är en besvikelse för alla spelare men alla vet också att det existerar”.

Skottens uttalande anses så allvarligt att tennistouren kallat honom till ett möte snarast möjligen. Men Murray är inte ensam om sin åsikt.

För TT berättar ännu en världsstjärna, tysken Tommy Haas, att uppgjorda matcher är ett problem som till fullo existerar.

– Jag vet några spelare som har erbjudits pengar för att förlora så jag vet att det pågår. Uppgjorda matcher är nog mera vanligt vid mindre turneringar som inte får så mycket uppmärksamhet.

– På allra högsta nivå ser jag inte det hända lika ofta. Förutom fallet med Davydenko, det var väldigt uppenbart, säger Haas om världsfyran Nikolaj Davydenko som är under utredning, misstänkt för att ha lagt sig i en match tidigare i år.

Har du själv erbjudits pengar för att lägga dig i en match?

– Nej, men jag har varit med i samma turneringar som spelare som erbjudits pengar. Jag kan inte förstå hur folk kan komma undan med det, men vadslagning är stor business och det är galet hur mycket pengar spelare kan erbjudas för att förlora en match.

– I bland måste du nå final eller vinna en turnering för att få lika mycket pengar som erbjuds.

Hur mycket pengar har det handlat om?

– Jag vill helst inte prata om det. Jag vill inte namnge några spelare eller hur mycket pengar det handlar om, men det har pågått och man pratar om det i omklädningsrummen.

Murrays och Haas uttalanden är anmärkningsvärda då de kommer i ett mycket känsligt ämne, framförallt för ATP. Ingen har riktigt vågat att tala ut om det förrän nu.

ATP har också lagt förslag om att spelare som erbjuds pengar för att lägga sig ska meddela det inom 48 timmar till ATP, annars riskerar spelaren själv att straffas.

– Jag kan inte förstå hur man inte kan avslöja det här, säger Haas. Om det händer ska det antingen rapporteras till polisen eller de som arbetar inom ATP.

Han själv är klar för kvartsfinal i Stockholm open efter seger på onsdagen mot spanjoren Albert Montanes.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis