Marion Jones avstängd i två år

SPORTBLADET

Beslutet togs av Usada inatt

Sprinterstjärnan Marion Jones har accepterat en tvåårig avstängning efter att ha erkänt att hon använt en förbjuden substans och har återlämnat de fem medaljer hon vann vid OS i Sydney 2000, uppgav USA:s antidopningsbyrå Usada på måndagen.

Jones tog tre guld och två brons i OS i Sydney och erkände efter år av förnekanden inför en federal domstol i fredags att hon hade dopat sig med den konstgjorda steroiden THG.

Efteråt meddelade hon att hon lämnar friidrotten.

Hennes advokat bekräftar att hon återlämnat medaljerna.

Förutom att förlora sina OS-medaljer har Marion Jones uppmanats att betala tillbaka över 100000 dollar i pris- och bonuspengar, uppger USA:s olympiska kommitté.

Medaljerna finns nu hos den amerikanska olympiska kommittén och kommer att överlämnas till Internationella olympiska kommittén för att de ska kunna överlämna dem till de rättmätiga vinnarna.

Jim Scherr, chef för den amerikanska olympiska kommittén, sade att Marion Jones också kommer att mista alla sina tävlingsresultat efter den 1 september 2000.

– Vi kommer också att ge oss på prisbonusar och det överskrider 100000 dollar, sade Scherr.

Jones har inte gått att nå för en kommentar, uppger AFP.

USA har uppmanat sitt kvinnliga stafettlag vid OS i Sydney 200 att återlämna sina medaljer efter att lagmedlemmen Marion Jones erkänt att hon använt steroider.

– Vi anser inte att stafettmedaljerna vanns rättvist och vi uppmanar idrottsmännen att återlämna sina medaljer, sade Peter Ueberroth, ordförande för USA:s olympiska kommitté (USOC).

Ueberroth sade att USOC inte har maktbefogenhet att tvinga idrottsmännen att återlämna medaljerna eftersom frågan enbart kan hanteras av Internationella olympiska kommittén (IOK).

USA vann guld på stafetten på 4X400 meter, före Jamaica, Ryssland och Nigeria.

Sprang gjorde, förutom Jones, Jearl Miles Clark, Monique Hennagan och LaTash Colander.

Jones hjälpte även USA att vinna brons på 4X100 meter, efter Bahamas och Jamaica och före Frankrike. I det amerikanska laget fanns även Chryste Gaines, Torri Edwards och Nanceen Perry.

Gaines har stängts av två år för dopning. Hon var inblandad i den så kallade Balcohärvan, där ett laboratorium i Kalifornien distribuerade dopningspreparat till amerikanska toppidrottare. Härvan skakade den amerikanska sportvärlden och ledde till Jones fall.

Även Edwards har stängts av för att ha använt det förbjudna stimulerande preparatet niketamid 2004. Hon var borta 15 månader av den tvååriga avstängningen innan Internationella antidopningsbyråns (Wada) nedgraderade substansen.

TT