Dubbel segerglädje i Düsseldorf

SPORTBLADET

Både herrarna och damerna vann sprintstaffeten

Svensk sprint regerar igen. Efter de individuella pallplaceringarna visade de svenska längdskidåkarna riktig världsklass i söndagens sprintstafetter i världscuppremiären.

Seger för både damerna och herrarna och dessutom en tredjeplats.

OS-mästarinnorna Anna Dahlberg och Lina Andersson var på väg mot något stort, då Andersson föll i finalen.

Men ett nykomponerat par gav Sverige damsegern ändå. Charlotte Kalla och Britta Norgren vann före Ryssland och Finland.

– Jag har tjatat ända sedan i somras att jag ville åka med Charlotte, sade en glädjestrålande Norgren.

– Jag tycker hon är perfekt att åka med. Jag var helt säker på att hon skulle ge mig en ledning, när man säger det till henne så blir det så.

– Och jag är trygg med Britta att hon grejar spurten, fortsatte Kalla. Det har hon visat gång på gång i stafetter.

Första sprintstafetten tillsammans lär bli fler. Och målet ligger långt fram.

– Jag hoppas vi kan få köra fler gånger och satsa mot OS kanske, sade Britta Norgren.

Båda var revanschlystna efter den individuella sprinten, då de inte fick till det. På söndagen gick allt som smort – utom växlingarna i framför allt semifinalen, där deras orutin lyste igenom.

Det hindrade inte att de lätt gick till final och där fanns de hela tiden med i täten. När Lina Andersson föll på femte sträckan och sin sista stack Kalla och fick direkt en lucka som var tre sekunder när hon lämnade över till Britta Norgren på sista sträckan.

– Jag var mer taggad i dag och det funkar bättre när jag får åka man mot man. Jag har inte hunnit fundera på hur stort det här är än, sade Kalla, fjolårets stjärnskott som gjorde sina första lopp som senior i helgen.

– Jag märkte inte alls att Lina och norskan hade ramlat, sen skrek Gunde att jag hade en lucka, sade Kalla.

Strax efteråt fick segerduon se sina manliga lagkamrater upprepa bravaden. Och bakom Thobias Fredriksson och Peter Larsson kom löftena Marcus Hellner och Emil Jönsson på tredje plats.

På slutet var det bara Tor Arne Hetland som försökte utmana Peter Larsson, som grillade konkurrenterna ordentligt på sista varvet.

Men Hetland orkade inte ens byta spår bakom Larsson, som triumferande höjde näven i skyn när han skar mållinjen.

– Det är det betyg man kan få att den bakom inte orkar byta spår för att försöka komma förbi, sade Larsson nöjt.

För Peter Larsson blev söndagens triumf speciell. Det var sjätte året i rad som han vann i Düsseldorfpremiären, efter fyra raka individuella segrar blev det nu den andra i sprintstafett.

Och han skulle inte ens ha fått åka. Men rumskompisen och individuelle lördagstvåan Björn Lind började harkla och hosta på lördagskvällen och vid midnatt kom beskedet – Larsson fick hoppa in i stället för Lind bredvid Fredriksson.

Kungen av Düsseldorf missade inte den chansen att bestiga tronen igen. Flera av de tio finallagen var med ända till den slutliga uppgörelsen. Men rutinerade Fredriksson och Larsson utnyttjade sina taktiska kunskaper skickligt.

– När jag började sista varvet fick jag en flashback från förra året, men jag var otroligt trött. Tidigare år har jag kunnat dra flera hundra meter före spurten, men nu var jag tvungen att ta igen mig i sista kurvan för att spar lite krafter till spurten.

ARTIKELN HANDLAR OM