Åklagaren tror inte att pengarna kommer tillbaka: ”Chansen är liten”

SPORTBLADET

Stadsåklagaren Staffan Granerfeldt på ekobrottsmyndigheten har hand om Obol-utredningen. Han är fortfarande inte övertygad om att pengarna ska dyka upp.

– Chansen att svenska­ sparare ska få tillbaka­ alla sina pengar är nog små, säger Granerfeldt.

Staffan Granerfeldt sköter utredningen och han konstaterar att den kommer ta tid.

– Det går framåt, men sakta. Vi måste ha rättshjälp från till exempel Kanada och det går inte över en natt, säger Staffan Granerfeldt vid ekobrottsmyndigheten.

Dundee Securities har hittills inte varit speciellt samarbetsvilliga och inte ens svarat på frågan om varför förtaget fryst Obol-pengarna.

”Skulle underlätta”

– Därför måste vi ha hjälp av rättsväsendet i Kanada, men svenska fall där borta är inte direkt högprioriterade, säger Staffan Granerfeldt.

Obol-männen Bo Johansson och Jan Saradlic lovade i somras att komma med en redogörelse kring företagets affärer, men den lyser fortfarande med sin frånvaro.

– Vi väntar. Givetvis kan vi gå vidare med utredningen utan deras medverkan, men det skulle underlätta om killarna hjälpte till lite, säger Staffan Granerfeldt.

Han och ekobrottsmyndigheten väntar i dagarna på besked från Kanada.

– Tanken är att vi, när alla papper är klara, ska åka över dit för att försöka bringa klarhet i det här, säger han till Sportbladet.

Är det svårt att få uppgifter från utlandet?

– Nej, men det tar tid och det är därför utredningen också går framåt så sakta.

På frågan om svenska placerare ska få tillbaka sina investeringar är Staffan Granerfeldt tveksam.

– Men man ska aldrig ge upp hoppet, men jag tror chansen är liten, säger han avslutningsvis.