Sjamsutov sänkte Edsbyn

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Dynamo Moskva vann World Cup

Edsbyn var aldrig nära att hota titelförsvarande Dynamo Moskva i bandyns World cup-final.

Rinat Sjamsutov avgjorde med tre mål i 5–0-segern.

– Semin mot Zorkij var nyckelmatchen, sade Sjamsutov efteråt.

Foto: Scanpix

Kanske var det nattkvarten mot Broberg eller straffdramat i semin mot Uralskij Trubnik som fortfarande satt kvar i ben och huvud hos Edsbyspelarna, för i finalen mot Dynamo fanns inget av det spel som gett SM-guld de senaste fyra åren. Målvakten Anders Svensson höll ändå hälsingelaget kvar i matchen under den första kvarten, bland annat räddade han ett friläge från Dynamos kapten Misja Svesjnikov.

Men sedan klev Rinat Sjamsutov fram och avgjorde. Han var den starkast lysande stjärnan i det stjärnfyllda Moskvalaget och gjorde på egen hand tre mål:

1–0 efter en dryg kvart med ett lurigt skott mellan benen på en Edsbyback som helt ställde Anders Svensson.

2–0 precis innan pausvilan kom efter flera fina skottfinter som gjorde att Sjamsutov kunde glida mellan Edsbybackar och skjuta bollen i mål via stolpen.

4–0 var matchens prestation. Sjamsutov gled fram i behaglig fart, men åkte ändå slalom mellan flera försvarare innan han fintade bort Svensson och petade in bollen i öppet mål.

– Då var Edsbyns spelare trötta. Det var bara att gunga lite till vänster och lite till höger, sade Sjamsutov med ett leende.

Tremålsskytten tyckte semin mot Zorkij (4–3) var en tuffare match:

– Då var det krig. Det är det alltid mot Zorkij.

Matchstraff för Franz

Det närmast finalen kom krig var när Pavel Franz fick matchstraff för en attack på Joakim Hedqvist. Men trots att Edsbyn under en period i andra halvlek var tre man fler på isen kunde svenskarna inte bryta upp Dynamos defensiv.

– Det var så vi sagt att vi skulle spela, sade Sjamsutov om det resoluta försvarsarbetet.

Mittfältaren som tidigare spelat i Kungälv, Katrineholm, Sandviken och Västerås verkar vara i sitt livs form vid 34 års ålder.

– Jag tycker att jag fortfarande utvecklas. Vi har bra träningar i Moskva, Dynamo är ju nästan lika med det ryska landslaget, sade Sjamsutov, som har lagkamrater som Sergej Lomanov, Misja Svesjnikov, Sergej Obuchov, Jevgenij Ivanusjkin och Ivan Maximov.

Bergwall bänkad

Moskvalagets ende svensk, landslagsbacken Marcus Bergwall, fick sparsamt med speltid under World cup. Han som kallats världens bäste försvarare fick bara spela under några minuter i samband med utvisningar. När backkollegan Franz fick matchstraff i finalen valde Dynamo att istället dra ned mittfältaren Alexander Tiukavin som försvarare.

– Så jag kände mig inte riktigt delaktig i det här, sade Bergwall då han lämnade idrottsparken i Ljusdal med en guldmedalj runt halsen.

Liw skadad

Bergwall är inte den förste svensken som bänkats i Dynamo. Även Magnus Muhrén (nu i Saik) och Daniel Liw (utlånad till Edsbyn) har råkat ut för samma sak.

När Liw nu i finalen skulle få lite revansch så blev han skadad.

– Daniel har fått en muskelbristning vid höften, det kan vara allvarligt, sade Edsbyns tränare Franco Bergman.

Edsbyn fick även andra skadeproblem under cupen. I kvartsfinalen mot Broberg fick nye mittfältaren Magnus Johansson armen avslagen.

– Så han blir borta i flera veckor och missar definitivt seriestarten, suckade Bergman samtidigt som Dynamo jublade över segern i rummet bredvid.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN