Innebandy

Skandal skakar svensk innebandy

Tio spelare stängs av

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Svensk innebandy skakas av avstängningsskandalen. Inte mindre än tio spelare från sex olika klubbar stängs av sedan de ställt upp i en turnering i augusti utan att övergångspapperen var klara.

Dessutom bötfälls åtta klubbar av samma skäl.

Tidigare i veckan blev det klart att Balrogs landslagsforward Mikael Karlsson stängs av i tre månader sedan han deltagit i en turnering i augusti utan att övergången från AIK till Balrog var klar på papperet.

Nu har ytterligare nio spelare stängts av efter beslut i Innebandyförbundets disciplingrupp. En av klubbarna i superligan som drabbas hårt är Jönköping. Två av lagets spelare, målvakten Zeid Momén och forwarden Alexander Bergström, stängs av fram till den 20 december. Superligakollegan Balrog får också två spelare avstängda.

– Det är bedrövligt, det finns ingen som helst fingertoppskänsla på förbundet, säger Jönköpings sportchef Christian Lindahl till TT.

– Att Alexander Bergström blir avstängd är ju galet. Han var sjuk och inte ens med i turneringen utan skrevs in i matchprotokollet bara om det skulle vara så att han behövdes.

Det är deltagandet i en försäsongsturnering i Båstad i augusti som har ställt till det för några av klubbarna i superligan. Spelarna har spelat för sina nya lag utan att övergångarna har blivit registrerade hos förbundet.

– Vi var ju överens med klubbarna, det var sommartider. Jag hade inte en tanke på att det skulle vara klart på papperet, utan tänkte att det räckte att vara överens muntligt.

Jönköping döms även att betala böter på 17500 kronor. Totalt bötfälls åtta klubbar på mellan 15000 och 20000 kronor.

– Det är klart att regler är regler, men att straffet ska bli så här hårt. Värst är det för spelarna, som inte får spela på över en månad.

Ledare från sex av de berörda klubbarna var också under utredning, men frias från ansvar.

Jönköping tänker överklaga avstängningarna till Riksidrottsnämnden så fort föreningens styrelse har sammanträtt.

Mattias Danielsson/TT Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy